Kuinka pelata randomien kanssa 2 – Kotikolli

Posted by Rakis 7.2.2019 in ArtikkeliRandomien kanssa pelaaminen

Tässä artikkelisarjassa käsittelen soolona pelaamista 2v2 -formaatissa. Esimerkit ja ohjeet pätevät pääosin vain doublesissa pelatessa eivätkä päde standardissa (saati duelissa). Kirjoittaja on kirjoitushetkellä champion 1 tasolla doublesissa. Sen pidemmittä puheitta asiaan.

 

Kuvittele seuraavanlainen tilanne. Olet pelaamassa 2v2 peliä entuudestaan tuntemattoman pelaajan kanssa. Olette voittaneet aloituksen. Sinä kuljetat palloa laidalla ja saat ohitettua ensimmäisen vastustajan. Toinen vastustaja syöksyy sinua kohti, mutta onnistut flickaamaan pallon juuri ja juuri jälkimmäisen vastustajan yli. Pallo pomppii tyhjäksi jääneen maaliin edessä. Varma maali! Vai onko sittenkään? Tiimikaveria ei näy missään ja vastustaja kerkeääkin paikalle siivoamaan pallon toiseen nurkkaan. 1-0 maali vaihtuukin vastustajan vastahyökkäykseen. Maalin jälkeiset tuuletukset vaihtuvat puolustuspäähän kiirehtimiseen, vain koska tiimikaveri istui omalla maalilla valmistautuen seuraavaan puolustustilanteeseen. Tekisi jo mieli painaa vote to forfeit -nappia, mutta peliaikaa on vielä jäljellä 4:43, joten peliä pitää pelata vielä ainakin 1:13 jos ei halua itselleen bännejä. Hengitä rauhassa ja juokse omaan päätyyn puolustamaan.

 

Kurkistetaanpa tiimikaverin pääkoppaan. Mitä hän oikein ajattelee istumalla omassa maalissa vaikka ilmainen maali on tarjoiltu kultaisella tarjottimella. Hän on luultavasti pelannut edellisen pelin tai pari ball chaserin kanssa (tätä käsiteltiin edellisessä osassa) ja nyt ajattelee, että kaikki tiimikaverit ovat ball chasereita. Ymmärrettävä tilanne. Jos tällä pelaajalla on yhtään pelilukutaitoa, eikä hän ole aivan tiltissä, hän kyllä huomaa, että sinä et (ainakaan toivottavasti) harrasta pallon jahtaamista ja irtautuu maalilta ottaakseen syöttöjäsi vastaan. Problem solved!

Välttämättä näin ei kuitenkaan tapahdu ja tiimikaveri jatkaa maalilla istuksimistaan. Tässä vaiheessa forfeit nappula lienee jo käytettävissä vaikka tilanne olisikin 0-0. Vaan miksi heittää peliä hukkaan vain sen takia, että tiimikaveri pelaa erilaisella tyylillä kuin itse pelaat. Kun löydät itsellesi motivaatiota jatkaa peliä, sinun kannattaa kokeilla pelata eri tyylillä. Kun tiimikaveri pysyy 90 % ajasta omalla puolustusalueella, sinulle jää enemmän aikaa härvätä vastustajan kimpussa. Kun pyörit paljon pallollisen vastustajan kimpussa, heidän on vaikeampi rakentaa kunnollista hyökkäystä. Ja ilman kunnollista hyökkäystä tiimikaverisi on helpompi puolustaa.

 

Esimerkkitilanne: kun vastustaja saa pallon haltuun omassa päädyssä ja lähtee kuljettamaan palloa hyökätäkseen, sinä olet pallollisen pelaajan takana, tiimikaverisi edessä oman maalin läheisyydessä. Jos sinulla riittää vauhti ja boosti, voit hyökätä vastustajan kimppuun takaapäin. Vastustaja ei välttämättä huomaa sinua lainkaan, huomatessaan hän tekee jonkinlaisia väistöliikkeitä tai paniikissa laukoo pallon kohti maalia. Kummassakin tapauksessa tiimikaverillesi voi avautua helppo paikka tehdä vastaisku ja napata pallo haltuun. Jatko toki riippuu tiimikaverisi pelityylistä, mutta aito kotikolli laukaisee pitkän päätyyn ja rotatoi boostin kautta omalle maalilleen. Tarpeeksi nopeilla reflekseillä saat käännettyä tämän pitkän keskityksen maaliksi jos vastustaja ei kerkeä reagoida.

 

Kun sinulle jää vastuu maalien tekemisestä, se vaatii paljon enemmän. Syöttöpelien ollessa poissa laskuista, joukkueellenne jää nopeat vastahyökkäykset ja sinun yksilösuoritukset maalintekijänä . Noh, voidaanhan sekin laskea syötöksi kun tiimikaveri pistää pallon vastustajan päätyyn ja sinä nappaset siitä maalin.

 

Jos et hallitse dribblausta, tai näppäriä puolustuksen murtamistemppuja kuten flickejä, air dribblejä tai ceiling shotteja, voi 1vs2 hyökkäykset olla haastavia.

 

Ohjeet pelaamiseen:

-Pelaa rohkeasti aggressiivisemmin. Jopa ball chaser tyyliin. Jos saat starvattua vastustajaa boostista, helpottuu sinun urakkasi huomattavasti hyökkäyspäädyssä.

-Luota tiimikaveriisi. Hän hoitaa puolustuksen, sinä hyökkäyksen. Ota pitkät syötöt vastaan ja pyri tekemään nopeita maaleja. (Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun ei tarvitsisi puolustaa ollenkaan!)

-Pysy positiivisena, vaikka virheitä sattuisikin.

– Pyri vetämään kovia kaukovetoja aluksi, vastustajasi voivat olla huteria torjujia.

– Johtoasemassa kaukovedoilla ja muilla pienen riskin hyökkäystavoilla kuten kovilla flickeillä, pysyt pelin alla ja olet valmis puolustamaan johtoa.

 

Plussat/miinukset:

+Vastustajan on vaikeampi rakentaa hyökkäystä kun olet koko ajan kimpussa.

+Selkeät roolit puolustuksessa ja hyökkäyksessä voivat olla vapauttavia. Kun tietää mihin toinen on varmasti puolustamassa vaikka epäonnistuisitkin hyökkäyspäädyssä, on helpompaa keskittyä omaan tekemiseen.

+Ei ole yleisesti käytössä ja sitä vastaan reagoimiseen ei ole vakiintunutta tapaa.

-Jatkuva hyökkäyspelaaminen voi olla pitemmän päälle uuvuttavaa.

-Hankala hallita, varsinkin tuntemattoman pelaajan kanssa.

-Kun vääjäämättä joskus ajat itsesi täysin ulos tilanteesta hyökkäyspäässä, joukkuekaverisi on kaukana omalla maalilla, joten vastustaja ehtii rakentamaan rauhassa 2vs1 hyökkäyksen.