Rocket Leaguen suomenmestaruus ratkotaan Satakunnassa 27.10.–28.10. – Laniennakko

Rocket Leaguen eSM on vihdoin päässyt takaisin alkujuurilleen kun suomenmestaruus ratkaistaan yleisön edessä Insomnia Lan XXIII:ssa 27.10. ja 28.10. Ulvilan Friitala-talossa järjestettävien Lanien päälava tuuttaa rällätykitystä kaksi päivää. Palkintopotti on kohonnut 2000 euroon ja katsomo on valmisteltu yleisöä varten.

Mikäli et pääse yleisöön, lähetystä voi tuttuun tapaan seurata myös Rakettiliigan Twitch-kanavalta: https://www.twitch.tv/rakettiliiga

Tapahtuman tiedot ja liput: https://www.insomnia.fi/

Alustava peliaikataulu

Aikataulu tulee elämään sarjojen pituuden mukaan, kesto on vain arvio joka voi muuttua paljonkin. Seuraava pelisarja alkaa yleensä 10–20 minuuttia edellisen sarjan päättymisen jälkeen. Varsinkin lauantaina tauot voivat olla pidempiäkin.

Perjantai 27.10., ottelut alkavat 14.00
Kahdeksan ottelua (BO5) ~ 6 tuntia

Lauantai 28.10., ottelut alkavat 14.00
Kaksi ottelua BO5 ja neljä ottelua BO7 + mahdollinen bracket reset finaalissa ~ 6h 30min

Turnauksen bracket: https://www.start.gg/tournament/rocket-league-esm-2023/event/rocket-league-esm-2023-main-event/brackets/1442007/2185714

Joukkue-esittelyt

Suomirällän kärkitaso on vuosi vuodelta tiivistynyt ja tänä vuonna on neljä joukkuetta, joiden voitto ei olisi mikään yllätys. Kannattaa myös muistaa että kun suomalaisia isoja laneja on ollut 3, vain yhdessä voittaja on ollut suurimpien ennakkosuosikkien joukossa. Ohessa joukkue-esittelyt karsintasijoituksen mukaan. Pelaajien nimen perässä suluissa viime vuoden sijoitus.

Exen Esports

Porsas (4.), Regser (1.), Dansku (2.), Jasumar (5.–6.)

Karsinnoissa esiintynyt BOOOMMM löysi Exen Esportsin organisaatioksi pääturnauksen alla. Regser ja Dansku ovat molemmat eSM-historian menestyneimpiä pelaajia. Regser voitti ensimmäisen eSM-lanin 2019 ja viimeisimmän 2022, Danskun ollessa 2022 hopealla. Regserillä on voitto myös 2021 Danskun kanssa. Nyt piiri pieni on taas pyörinyt kaksikon samaan joukkueeseen. Porsas on noussut vuosi vuodelta lähemmäs kärkeä, mutta mitaleita ei vielä ole. Mikään muu kuin mitali ei kelpaa, mutta joukkue ei suinkaan kanna ennakkosuosikin taakkaa.

ANNA VAA

Icy (1.), Aleksiii (3.), Extendo (2.), edurph

Pelaajien ylivoimainen ennakkosuosikki taipui karsinnoissa sijalle 2., mutta se ei poista isoimpia paineita laneilla. Viime vuonna Icy oli silmätestillä ja tilastollisesti turnauksen MVP. Kun Aleksiii on ollut mitaleilla JOKA kerta, extendo kaksi viime vuotta ja Icy voitti viime vuonna, on varmaan pakko kysyä viidettä vuotta sama kysymys: Olisiko tämä se vuosi kun Aleksiii viimein voittaa ison suomiturnauksen?

ReVeDo

Renshiro (4.), Venni (5.–6.), doggoz (7.–8.)

ReVeDo oli todella varma karsintajoukkue, vaikka joutuivatkin ennakkosuosikki ANNA VAA:n vastapyyhkäisyn uhriksi ensimmäisenä päivänä. Joukkue selätti kolme kovaa joukkuetta: keke singersin, o herrat, Team OLR:n ja otti 3. sijan. Vectoraman lanivoittajalla ei ole yhtäkään eSM-mitalia vaikka he edustivat Suomea myös Suomi-Ruotsi -ottelussa. Venni jo toisenkin kerran. Kirkastaisiko kovimpiin työntekijöihin suomirällässä kuuluva Renshiro kahden 4. sijansa putken?

Vennin eSM-popoffia ei nähty vielä viime vuonna, mutta se on vähintään yhtä mahdollinen vuoden kokeneempana. Doggoz on yksi suomiskenen nopeimmista pelaajista, molempien menestys eSM-laneilla on toistaiseksi ollut vain kohtalaista. Vectorama voitto lupaa nousua. Voi hyvänä päivänä vaikka voittaa mestaruuden, mutta huonona päivänä liika varmistelu tiputtaa suoraan ulos.

 

Team OLR

Mognus (1.), Metsanauris, Tukia (7.–8.), Labyrinth

Joukkueen jatkoon pääsyä pidettiin selviönä ja sen OLR myös teki, vaikka pelasikin ensimmäisen päivän varapelaaja Labyrinthin kanssa. OLR:n yllä leijuu kysymysmerkki kun karsinnoissa sijoitus jäi neljänneksi, mutta kuka muka haluaisi Suomen kokeneimmat lani-pelaajat Metsan ja Mognuksen vastaansa kun mestaruuksia ratkotaan? Harjoitteleeko joukkue? Ehkä ei. Treenaavatko Metsä ja Mognus tosissaan? Tuskin. Varsinkaan kesäkuussa uransa lopettaneen Metsän treenivuodet eivät kuitenkaan ole kovin kaukana takana. On myös syytä muistaa, että Mognus voitti mestaruuden vasta viime vuonna.

Tukia oli Vectorama-lanin näyttävimpiä pelaajia ja voi täydentää mekaanisuudellaan tätä kaksikkoa huimasti. One Last Riden lopettaminen voittoon olisi klassikkomateriaalia.

Torakat

Ogga (4.), dortsi (5.–6.), Tossis (2.), GodAp3

Oggan torakat tekivät yllätyspaluun toiseen karsintaan kun kaksi ensimmäisessä karsinnassa karsiutunutta joukkuetta yhdistyivät. Torakat on olleet eSM:ssä myös 2020 ja 2021, mutta dortsi ja Tossis ovat nyt ensimmäistä kertaa Torakkojen paidassa. Historia edellyttää että Torakat aliarvioidaan ja joukkue voittaa ennakkosuosikkeja, joten mikä olisikaan sen parempi uhri kuin ensimmäisessä ottelussa Team OLR (Mognus, Metsä, Tukia).

Nähtäväksi kuitenkin jää miten dortsi ja Tossis istuvat imagoon. Tossiksella on paljon menestystä, mutta ne päivät kun hän oli suomiskenen mekaanisin pelaaja ovat takana. Ollut mitaleilla kolme vuotta putkeen, ensimmäistä kertaa ei kuulu mitalisuosikkeihin. Dortsi jatkaa tasaista nousuaan kohti kärkeä. Ogga on parantanut sijoitustaan kolme vuotta putkeen. Torakat on joskus voittanutkin turnauksia vastaavanlaisista asemista.

SisU

Silu, kamppu, Nixnax (7.–8.), aktn

Nixnax on yksi historian menestyneimpiä karsintapelaajia. Tossiksen, kallen, Regserin ja Aleksiiin ohella ainoa pelaaja joka on ollut eSM:ssä joka kerta. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta kun Nixnax ei pääse läpi ensimmäisestä karsinnasta. Menestys eSM:ssä on ollut karsintoja vaisumpaa, yksi 2. ja 4. sija kuitenkin löytyy.

Sekä Silu että kamppu karsiutuivat ensimmäisille laneilleen, joten odotukset eivät voi olla katossa. Pelitunnit ovat varmasti korkeammalla kuin suurimmalla osalla muista pelaajista, joten nuorien pelaajien on kuitenkin mahdollista ottaa isoja harppauksia turnauksen alla. Karsintamenestyskin oli jopa hiukan ennakoitua parempaa, joten SisU:lla on potentiaalia yllättää kenet vain jos lanistressi selätetään. Varsinkin kun joukkue lähtee altavastaajana turnauksen aluksi.

Silu ja kamppu väläyttelivät mekaniikkojaan karsinnoissa ja ei olisi yllätys jos SisU tekee turnauksen hienoimpia maaleja.

Arkijuustoviipale

lexxa (3.), plex (7.–8.), kalle (3.), kallen veli

Experiment Keke singers (lexxa, Tossis, plex) meni ensimmäisessä karsinnassa pahasti pieleen ja Lexxa ja plex värväsivät o herrojen herran kallen yllätysvahvistukseksi toiseen karsintaan. Toinenkin karsinta meinasi osoittautua kohtalokkaaksi kun Lumipantterit reverse sweeppasi Arkijuustoviipaleen, mutta ratkaisevassa lower bracket karsintapelissä kaatui Kalju ja kumppanit (Korro, SeBbo, FNSi). Tämän myötä suomalainen arkijuustoviipale esiintyy siis kolmatta vuotta putkeen eSM:ssä. Tosin kalle on ainoa pelaajista joka on ollut joka kerta mukana.

Viime vuonna lanien yleisön suosikiksi, ei vähiten nimensä ansiosta, noussut joukkue oli 3. (lexxa, kalle, Aleksiii). Tänä vuonna samanlainen suoritus olisi karsintojen perusteella roima ylisuoritus. Kaikki pelaajat ovat kuitenkin osoittaneet isojen pelien potentiaalia laneilla.

Vaikka joukkueen treenijakso oli lyhyt, plex ja lexxa ehtivät pelata pidempään yhdessä. Kallella ja lexxalla taas on historiaa viime vuodesta. Villi kortti, joka voi yhtäkkiä saada passionkertoimen kuntoon ja olla hetken maaginen, vain palatakseen maan pinnalle seuraavassa pelissä. Ei taitavin tai tasaisin nippu, mutta todennäköisesti äänekkäin.

Lumipantterit

Axel, goiz (4.), Torquey, Jagesmos

Jos jokin joukkue loi tarinaa karsinnoissa, se oli Lumipantterit. Joukkue suoriutui hyvin ensimmäisen karsinnan avausstriimipelissä, mutta sen jälkeen homma vyöryi metsään. Toiseen karsintaan tiedettiin SeBbon vaihtuvan pois ja tilalle saatiin ensimmäisen karsinnan ylisuorittaja goiz, joka toi ylisuorituksen muassaan.

Lumipantterit kohtasi päivän toisessa ottelussaan Arkijuustoviipaleen (lexxa, plex, kalle) ja päivä näytti hetken olevan normaali kun Arkijuustoviipale otti kaksi ensimmäistä peliä, mutta Lumipantterit kaivoi jostain reverse sweepin ainekset, sekoitti ja otti kolme voittoa putkeen.

Magia ei pysynyt yllä SisUa vastaan, mutta lower bracketin lanipaikan ratkaiseva ottelu Jauhojengiä (ruohis/niiko, sami/doggo, jölli) vastaan oli toinen tarina. Jauhojengi voitti ensimmäiset kaksi peliä ja loppu on historiaa. Lumipantterit kaivoi 3:n pelin jatkoajan nimiinsä ja jyräsi kaksi seuraavaa päivän toiseen reverse sweeppiin!

Joukkue ei suinkaan ole täynnä nimettömyyksiä, mutta on kuitenkin viime hetken pick-up team. Torquey on saanut mitaleitakin 2019 ja 2020, goiz oli viime vuonna 4. Axel on marinoitunut Suomen kovimman Euroopan yliopistoliigajoukkueen mukana vasta viime eSM:n jälkeen. Torqueyn ja goizin pelitunnit ovat olleet melko vähäisiä viime aikoina, joten näin hyvä suoritus oli eittämättä yllätys.

Lumipantterit sai pääturnauksen alla lisää lunta niskaansa kun Torqueyltä murtui sormi ja hän ei pysty pelaamaan. Joukkueen annettiin värvätä varapelaajaksi Jagesmos, joka ei pelannut karsinnoissa. Niinköhän Lumipanttereiden reverse sweep -taika voi pysyä varapelaajallakin? Suuria odotuksia ei ole, mutta vastustajia saattaa pelottaa hiukan enemmän kuin muita vastaan 2-0 sarjajohtoon nouseminen.