eSM LAN tulevana viikonloppuna Tampereella – Lue ohjelma ja ennakkoasetelmat täältä!

eSM-finaalit pamahtavat vastaanottimiin nyt viikonloppuna! Tampereen LAN pelataan 14.10.–15.10. Bar & Cafe Late Gamessa. Palkintopottina on 1000 €: 600 € voittajalle, 300 € toiselle ja 100 € kolmannelle. Kolme parasta joukkuetta pääsee myös European League Finals -turnaukseen Suomen edustajina.

Tupla-eliminaatiokaavio on kauttaaltaan BO5, ja finaalissa voidaan ensimmäistä kertaa eSM-historiassa nähdä bracket reset jos alakaaviojoukkue voittaa ensimmäisen sarjan!

Striimi tulee tuttuun tapaan osoitteesta https://www.twitch.tv/rakettiliiga – Ottelut alkavat perjantaina 17.00 ja lauantaina 14.00.

Joukkue-esittelyt

Tänä vuonna on useampi joukkue jotka voivat viedä koko homman nimiinsä. Paketti on kutkuttavasti auki. Toisin kuin aikasempina vuosina ei voida edes laskea takuuvarmojen online-menestyjien varaan, koska laneilla on tapana että osa pelaajista nostaa luontaisesti tasoaan ja joillain jännitys haittaa tekemistä. Ohessa esittely karsinnat läpäisseistä joukkueista.

Dust Sucker

Dansku, Extendo, Tossis, Edurph

Viime vuoden voittaja Dust Sucker sai automaattisen paikan turnaukseen ja vaihtoi Regserin Tossikseen. eSM on joukkueen ensimmäinen oikea turnaus joka asettaa useamman kysymysmerkin odotusarvoihin.

Jos viime eSM-laneilla 2019 Tossis oli nuoria nousevia kykyjä, nyt hän on Suomen kokeneimpia suorittajia, joka on turnauksesta toiseen kärkijoukkueissa. Pelaaja joka legendaarisesti “tulee tänne voittamaan”, joka kerta seed 1 joukkueessa (2019, 2021, 2022) tai ylivoimaisessa ennakkosuosikissa (voittovuosi 2020). eSM-saavutukset ovat hyvät, mutta kuitenkin hiukan alemmat kuin odotukset: 4. 1. ja 3.

Extendo on monen mielestä edelleen Suomen nopein pelaaja. Viimeisimmän tiedon mukaan periaatteessa lopettanut, mutta pelaa edelleen suurimpia tunteja koko porukasta. Pelottavaa ajatella miten paljon voitaisiin pelata jos ura olisi käynnissä.

Dansku on ollut kovassa nosteessa viime aikoina ja Extendo on kompannut joissain turnauksissa mainiosti. Esim. Predator League Nordic Qualifier voitto (Dansku, TempoH, Extendo) ja RSC EU S10 1750£ voitto (Dansku, TempoH, Zamberg). Pienenä sulkana hattuun myös yksi harvoista suomalaispelaajista Day 2 RLCS-karsinnoissa (Dansku, LXS, Mihno).

Kuten Danskun turnaushistoriasta voi päätellä joukkue ei ole pysyvä vaan pelisysteemin pitää loksahtaa kohdilleen samantien. Ruotsi ottelun karsinnassa homma ei pelittänyt, mutta kokoonpano oli sielläkin eri (Dansku, Tossis, Regser), ehkä nyt on pelipäivä? Joka tapauksessa suurimpia ennakkosuosikkeja ja keskinkertaisella pelilläkin taistelee mitaleista. Vai onko Danskun Eversax Olympics grind vienyt fokusta liiaksi pois eSM-peleistä? Tällä hetkellä maailmanennätyksen haltija.

From The Air!

Regser, Mognus, Icy

Saavutuksiltaan ehdottomasti kovin joukkue, vaan treeniä ei ole kuuleman mukaan tehty yhdessä ainakaan ennen eSM-viikkoa lähes yhtään. Karsintavoitto oli kuitenkin vaikuttava työnäyte, vaikka yksi sarja VISUlle hävittiinkin. Regser on ainoa kaksinkertainen eSM-mestari. Mognus ei esittelyjä kaipaa, joten lienee syytä esitellä ainakin pääsaavutukset: eSM 2020 voitto, eSM 2021 3. sija, ja sivusaavutuksina RLCS Season 4. 2. sija, Season 5. 3. sija.

Icyn viimeisimmät meriitit saattavat tulla hiukan yllätyksenä muille kuin pitkän linjan bubble-veteraaneille. Miehellä on nimittäin tältä vuodelta jo kaksi kansallisten liigojen mitalia. Benelux 3. ja Norjan liigan päätöslanilla niinikään 3.! Vähimpänä muttei viimeisimpänä, menestyksensä RLCS-karsinnoissa oli viime kaudella suomalaispelaajista parasta, joten yksilönä on helppo sovittaa turnauksen parhaiden pelaajien joukkoon.

Full Control

Nixnax, Tukia, doggoz

Huikean karsintapelaajan Nixnaxin joukkue lähtee jokavuotisella tavalla taas aivan kärkiporukasta liikkeelle. Tyypillisesti tulokset itse päätapahtumassa ovat kuitenkin olleet heikompia (2., 7., 4.), ja onkin helppo väittää ettei Full Control ole paperilla kolmanneksi kovin joukkue, kuten karsinnat antavat ymmärtää.

Nixnax on kuitenkin ehkä tasaisin suomiskenen pelaajista. Tukian nousu eliittiin oli karsintojen ilahduttavin yllätys, mutta vuoden piilotelleen doggozin taso ei yllättänyt. Yksi mustista hevosista joka voi päästä jopa mitaleille, mutta mahdollisuus tipahtaa ensimmäisenäkin on realistinen.

VISU

Renshiro, Ogga, Goiz

Kaikki joukkueen pelaajat nostivat taas hiukan profiiliaan viime vuodesta, ollen karsintojen 4. Turvallisella rotaatiolla takuuvarma eSM-joukkue, mutta jos haluaa haastaa kärkipaikasta, kaipaa hippusen lisää rohkeutta. Ainoa pidempään yhdessä pelannut joukkue, joka voi luoda edellytykset toimivimpaan rotaatioon. Renshiro ja Ogga tykkäävät pelata puolustuksen kautta, joka toimiikin hyvin siihen asti kunnes joukkue on tappiolla.

Ogga on todennäköisesti Suomen paras demoaja, jos Ogga irtoaa rotaatiosta tekemään demotuhoja useammin, high-risk high-reward pelejä nähdään ja se lisää monta askelta jännittävyyttä ja arvaamattomuutta VISUn peruspeliin.

Renshiro on Suomen parhaita 1v1 pelaajia, mutta rauhallinen ja riskitön 1v1 pelityylinsä ei käänny kolmosiin yhtä hyvin kuin viime kausina maailman huipulla nähtyjen räjähtävän mekaanisten 1v1 pelaajien tyyli. Silti joukkueensa varmin suorittaja.

Goiz on tiimin nopein, mutta myös epävarmin osuja, jolla on suuri hyökkäyspotentiaali. Välillä liekeissä kun pääsee jahtaamaan palloa kunnolla, mutta joutuu pelaamaan yli taitojensa äärirajojen jos Ogga ja Renshiro keskittyvät liikaa puolustuspäähän.

Arkijuustoviipale

Lexxa, Kalle, Aleksiii

Monessa eSM-joukkueissa on tapahtunut selkeää kehitystä viime vuoteen verrattuna, mutta arkijuustoviipaleessa ainoastaan Lexxa on grindannut itseään kovemmalle tasolle, tosin häntäkin häiritsi armeija, jonka takia ei osallistunut viime vuonna eSM-kilpailuihin. Kalle on niinikään ollut kokoajan armeijassa ja Aleksiii on lähestulkoon lopettanut.

Yksilötaito on edelleen kovalla tasolla, mutta pitkään jatkunut hiljaiselo yleensä näkyy tuloksissa. Jo karsinnoissa oli vaikeaa kun viime vuoden 2. (Labyrinth, Aleksiii, Kalle) jäi viidenneksi. Toisaalta, myös viime vuonna finaaliin lähdettiin seediltä 5. Vaikeasti ennakoitava joukkue, kaikilla pelaajilla on kuitenkin historiaa kovassa paikassa onnistumisista. Aleksiii on ollut aina mitaleilla.

Puolalainen hopea mies

Porsas, Dortsi, Jasumar

Porsas ja Jasumar ovat olleet viimeiset kaksi vuotta sijoilla 5.–8. (Stinkers & Hiekka-ankerias). Dortsi jäi viime vuonna juuri ja juuri karsintoihin ja tekee nyt eSM-debyyttinsä. Kuten Porsaan ja Jasumarin joukkueet aina, ihan kiva ryhmitys; mutta on vaikea nähdä säkenöivän kärkeen. Jo pari vuotta joukkueita on haastettu hyvin, mutta jotain on jäänyt puuttumaan. Porsas on kuitenkin nostanut osakkeitaan vuodessa ja häntä pidettiin jossain vaiheessa jopa kehittyneimpänä pelaajana. Hyvänä ampujana profiloitunut Jasumar näytti karsinnoissa jopa yllättävän mekaaniselta. Jos Dortsin grindaus tuottaa tulosta ja lanitasonousuja tulee, ehkä tänä vuonna otetaan pari isoa sarjavoittoa? Full Control ei ole lainkaan mahdoton vastus ensimmäiselle kierrokselle.

Korro ja kumppanit

Venni, SeBbo, Korro, Doggo

Korrolla ja kumppaneilla on sama perusvahvuus ja -ongelma kuin VISUllakin: pelityyli on hidas ja riskitön. Joukkue kaipaa kärkisijoille lisää räjähtävyyttä tai uskomattoman puolustusmuurin. Parhaimmillaan Korro voi niin tehdäkin, kuten nähtiin Ruotsi ottelun -karsinnassa, jossa joukkue voitti kaikki, mm. VISUn ja Tossis, Regser, Dansku -kolmikon. 10 torjuntaa ja 2 vastahyökkäysmaalia ei ole kuitenkaan pitkällä tähtäimellä varmin voittoresepti.

Selkein roolitus kaikista joukkueista, Korro pelaa puolustusta, SeBbo tekee vähän kaikkea ja Venni pitää yllä nopeutta hiukan vapaammassa ja mekaanisemmassa roolissa. Vennin yksilötaito on se, joka voi nostaa joukkueen kärkitasolle. Vennillä on yksi suurimmista pop off -potentiaaleista, mutta myös taipumus pyrkiä liikaakin sooloratkaisuihin. Korro harvoin missaa maalipaikkoja, mutta kohtuu vähäiset tunnit ehkä näkyivät karsintasuorituksissa kun muutama selkeä maali meni jopa ohi.

Jos joukkue pääsee day 2:een huhujen mukaan Korro joutuu jättämään pelit väliin ja Doggo pelaa. Se muuttaisi dynamiikan aivan päälaelleen kun käsittämättömän vähän boostia käyttävän Korron tilalle tulisi ballchaserina tunnettu Doggo.

Leftovers

Plex, Sparks, Karhu

Sparks ja Karhu tulivat suoraan toiseen karsintaan jostain narniasta ja ottivat eSM-paikan suurelta ennakkosuosikilta Kampin femmalta (Doggo, Jagesmos, Niiko). Sparksille tämä on jo kolmas eSM, mutta karhulle ihme kyllä vasta ensimmäinen, vaikka mies on keikkunut lähellä Suomen huipputasoa aina RLPRO:sta alkaen, välillä viettäen hiljaiseloa.

Sparks on oikeastaan ainoa varma pelaaja, jonka taso kestää varmasti tarkastelun myös muita vastaan. Joukkueen kantava voima karsintojen ratkaisuhetkillä. Karhulla ja Plexillä on paljon todistettavaa, koska heitä ei ole paljoa nähty turnausten kärkikahinoissa. Karsintojen muutama dominoiva sarja luo hiukan uskoa.

Plex tiedetään todella mekaaniseksi pelaajaksi, mutta pelikäsitys ei aina aiheuta suuria hurraahuutoja. Pop-off potentiaalia kuitenkin on. Joukkue lähtee täytenä altavastaajana sarjaan kuin sarjaan ja ensimmäisenä on vastassa Dust Sucker. Lanien ensimmäinen peli ja vain voitettavaa, oikeastaan erittäin kutkuttava asetelma.

Päivittyvä turnauskaavio ja joukkueet: https://www.start.gg/tournament/rocket-league-esm-2022/event/rocket-league-esm-2022-main-event-1/brackets/1200986/1855100

Karsinta 1:n tulokset: https://www.start.gg/tournament/rocket-league-esm-2022/event/esm-karsinta-1/brackets/1200987/1855101
Karsinta 2:n tulokset: https://www.start.gg/tournament/rocket-league-esm-2022/event/esm-karsinta-2/brackets/1200988/1855102

Bonus