Pappaliiga on saapunut suomirällään – Ohessa ennakkoasetelmat jo alkaneesta ensimmäisestä kaudesta!

Suomen Rocket League -kentälle rantautui uusi turnaus kun jo useammassa pelissä meritoitunut Pappaliiga levisi Rocket Leaguen puolelle. Pappaliiga on yli kolmekymppisille pelaajille tarkoitettu e-urheiluliiga. Ensimmäinen pappaliiga kausi kulkee nimellä “testikausi”. Pelaajia testailemaan saapuikin todella hyvä määrä. Joukkueita on 30 ja pelaajia yli 100. Divisioonia on neljä ja ne on jaettu rankin mukaan. Ensimmäisessä ja toisessa divisioonassa on joukkueita 10 kussakin. Kolmannessa divisioonassa 6 ja neljännessä 4 joukkuetta.

Formaatit vaihtelevat hiukan joukkuemäärän mukaan, mutta kaikissa pelataan 3vs3 ja runkosarja, joka johtaa perinteisiin tulos tai ulos -pudotuspeleihin. Runkosarjassa yksi ottelu koostuu kolmesta viiden minuutin pelistä/erästä, joista jokaisesta saa voitosta pisteen. Kauden on määrä kestää joulukuun alusta maaliskuun puoleen väliin.

Otteluita on toistaiseksi tullut suorana ainakin Gkkon ja Elgoraksen Twitch-kanavilta, joskaan jokaista ottelua ei striimata. Pelaajat striimaavat myös itse omia pelejään ja valituista otteluista voidaan tehdä selostettuja lähetyksiä. Striimit löytyvät parhaiten Pappaliigan Discordista: https://discord.gg/XwMWhzBrUK. Suunnitelmana on että vakituisia striimipäiviä tulee, ne päivitetään tähän artikkeliin jos niistä saadaan lisätietoja.

Turnauksen bracket: https://play.toornament.com/en_US/tournaments/6261756712120115200/

Ohessa joukkue-arviot Divisioona 1:n ja Divisioona 2:n pelaajista. Divisioona 3:n ja 4:n pelaajat ovat muutamaa lukuunottamatta valitettavasti minulle täysin tuntemattomia, joten en nähnyt mielekkääksi tehdä joukkue-arvioita pelkkien rankkien perusteella.

Joukkue-esittelyt

Divisioona 1

Ykkösdivarissa on kolme selkeää ennakkosuosikkia. Rypysuon Sale E-Sports, Oogees ja Mitä Vihu Tekee?!? Sen jälkeen tulee iso massa joukkueita, jotka ovat lähtökohtaisesti hyvin tasaisia. Pohjalta löytyy muutama katras, jotka ovat rankeissa jäljessä; mutta heistäkin voi löytyä piilopotentiaalia. Erittäin kiinnostava kausi, jossa veikkaan nähtävän pieniä marginaaleja pudotuspeleihin yltävien, ja niistä tippuvien joukkueiden pistemäärissä.

Kärkitiimit

Rypysuon Sale E-Sports (Pastor1, Samwise, Mr. Hgrt, Jaatero) on ainoa joukkue jolla on kokemusta Suomen kärkitasolta. Pastor1 ja Samwise karsiutuivat 2019 Porin Insomnia eSM 2019-laneille ollen siellä viimeisillä sijoilla 7.–8. Paljon on vettä virrannut pois Kokemäenjoesta sen jälkeen ja molemmat ovat jo vuosia sitten lopettaneet tosissaan pelaamisen (jos Samwise sitä koskaan aloittikaan). Joukkueen kolmas pelaaja Mr. Hgrt voi hyvinkin olla yli keskitason pelaaja, koska on ollut GC1 jo vuosia. Yksi vain keskitason pelaaja jättää hiukan mahdollisuuksia myös muille ja tälläisen turnauksen ennakolta keskikastiin kuuluva Beer Over Ball (Elgoras, BulletBeast, jihuuu) jo käyttikin hyväkseen ensimmäisellä viikolla ottaen yhden erävoiton keskinäisestä ottelusta.

Toinen ennakkosuosikin viittaa kantava joukkue on Oogees (gkko, Koski ja Tepazi). Koski on ollut ikuisuuden kova kantaja alemmilla tasoilla, muttei ole koskaan grindannut itseään Suomen huipulle; vaikka olisi todennäköisesti 2019 tietämillä siihen pystynytkin. Taistelee ehdottomasti turnauksen parhaan pelaajan tittelistä. Gkko on ollut ikuisuuden hyvä pelaaja, joskus 2015 Suomen parhaitakin, vaan pelipausseja on ollut useita ja ne ovat kestäneet vuosiakin, nykyään pyörii GC1:n puolella. Jos vanhat taidot kehittyvät, ei olisi mikään yllätys jos fiksuun peliin pyrkivä Gkko menisi helposti GC2:een. Jää nähtäväksi. Tepazi on tasaisesti kehittyvä Porilainen GC1-tason osuja, jonka mekaniikat ovat papaksi kovalla tasolla ja voi näin hyvin täydentää joukkuetta erinomaisesti.

Mitä Vihu Tekee?!? on kauan yhdessä pelannut poppoo, jonka carryn viittaa kantaa Newula, joka on Pastor1n, Samwaisin ja Kosken ohella on turnauksen top 4 yksilö. Hänen tulitukenaan on kaksi keskitason pelaajaa. Rauhallinen, puolustusorientoitunut ja rotatea ylläpitävä, kovia bangereita viskova Fishbon3. Hiukan kaoottinen, melko nopea, hyökkäysorientoitunut, rotatea cuttaileva ja papaksi yli keskitason mekaniikkaa jauhava Andu. Subi Red on myös paperilla erittäin pätevä korvaamaan kumpaa hyvänsä peruspelaajista. Paljon potentiaalia hyvään yhteispeliin.

Muu porukka

Kolmen kärkitiimin jälkeen tulee tasainen massa, jossa lähinnä taistellaan pronssiottelusta, jollei joku joukkue napsauta joukkuepeliä loistavalle tolalle tai ennakkoon kovin kolmikko koe poissaoloja keskeisissä peleissä.

Jesus fanboysilta (Poppis, Kossje, Hukk4n, Teimis) löytyy GC-peakkeja jo ajan takaa, joten joukkueen nouseminen kärkinelikkoon ei olisi yllätys. Poppis on niin kokenut turnauspelaaja, että hänen uskoisi piiskaavan joukkonsa kelpo esitykseen. Varapelaaja Teimiskin saattaa olla hyvänä päivänä joukkueen kovin osuja.

Beer Over Ball on monissa maltaissa käytetty turnausjoukkue, jossa Jihuuu on yltänyt GC2-tasolle ja suoritti todella kovalla tasolla 3xpm-harrasteliigassa. Elgoras ja BulletBeast ovat sopivalla nesteytyksellä nopeasti palloon pyrkiviä GC1-pelaajia, jotka joskus whiffailevat ja toisinaan ottavat sankarin viitan. Joukkue ottikin jo kaksi pistettä kärkitiimeiltä (Mitä Vihu Tekee?!? ja Rypysuon Sale E-sports). Tämä lupaa erinomaisia asetelmia pudotuspelipaikan suhteen.

Allekirjoittaneen tiimi Puupää ja Puukädet, vai oliko se Puukäsi ja Puupäät; kuka näitä viime hetken tiiminimiä muistaa; lepää rauhallisen ja vähämekaanisen Sir Esben ja kaoottisen ja nopean Mattojumalan varassa. Sir Esbe on jonkin sortin köyhän miehen Fishbon3 ja Mattojumala rikkaan miehen Andu. Jos juuri ja juuri Low GC:seen yltävä Interc pelaa yhtä hyvin kuin GC3-tasoa hätyyttelevä Newula homman pitäisi olla hyvin paketissa.

Pohjalla GILF:n ja Verkon Painon kokoonpanot tai rankit eivät vakuuta muihin verrattuna. GILF:llä OpSepi on näyttänyt turnauspeleissä usein C2-rankkiaan paremmalta pelimieheltä, FatCat pyörii samoissa rankeissa ja Jones on yltänyt low-GC-tasolle, joskaan ei säännöllisesti. Sepin pitääkin olla nimensä mukaisesti OP nykyiseen C2-rankkiin ja FatCatin suorittaa myös selkeästi rankkiaan paremmin. Kolmen kyseenalaisen seikan vuoksi epäilyksen varjo lankeaa joukkueen päälle, mutta ei ole mahdotonta, että se nopeasti hälvenee kun tosipelit alkavat.

Verkon Painolla ainoa keskitasoa parempi pelaaja on Tyranni, kun taas on kyseenalaista onko Shrimberg/akatora koskaan yltänyt GC-tasolle ja Gli7ch on C1/C2 -tason osuja. Olisi ollut kakkosdivisioonaan kova joukkue, mutta tänne paperilla heikko. Tämä porukka on kuitenkin pelannut yhdessä paljon, joten sillä varmasti otetaan erävoittoja ja jopa päänahkoja keskitason joukkueista. Joukkue ehti jo tämän näyttää ottamalla yhden 2-1 voiton, mutta en usko potentiaalin kantavan playoffeihin asti. Tyrannin kantoreppu yhdistettynä hyvään joukkuepeliin on ainoa mahdollisuus.

Jotkut Kekkulit hävisivät Verkon Painolle ensimmäisen ottelun vaikka kärkitason pitäisi olla vähintäänkin keskitasoa. Tämä on kirjoittajalle tuntematon porukka, mutta trackerista tarkasteltuna, Zmaster ja Dr. Greenthumb ovat pyörineet reilusti GC:n paremmalla puolella ainakin pitkälle epic aikaan, joten heille lankeaa joukkueen kantoreput. Joukkue on viiden pelaajan kokoonpano ja muista kolmesta persON<; lienee ainoa kolmos-GC, joten tällä kokoonpanolla voi pystyä ylikin keskitasoon. Vaan ensimmäisessä ottelussa persON ei pelannut ja tuloksena oli aika kaoottisen esityksen jälkeen 1-2 tappio.

Toinen kirjoittajalle tuntematon porukka on Kallen Vetokoulu (Pelottava Pontso, ViileeIinee, Avaruusapina, Börhentelijä). Sieltäkin ainakin kahdelta pelaajalta löytyy GC-peakkeja kolmosissa ja kakkosissa, jopa yksi GC2. Kahden pelaajan pitäisi siis sopeutua keskitason pelimiesten tasolle, mutta kolmas pelaaja on kysymysmerkki; jos pystyy pelaamaan yhtä hyvin kuin tiimikaverinsa, pudotuspelit ovat siinä hollilla.

Divisioona 2

Kakkosdivarista löytyy kaksi tiimiä joiden pitäisi olla selkeästi yli muiden ja puolustaisivat paikkaansa myös kärkidivisioonassa. SSL (SadPanda, Stebunaattori, Leerde, Hoju) ja Pappaliigan ABC (Crossie83, Slerpa/Benis, Anza1079, Banzee).

Taistelu kärkitiimien takana vaikuttaa paperilla hyvin tasaiselta. On mahdollista että kolmaskin kova joukkue löytyy kun joku pelaaja paljastuu rankkiaan kovemmaksi. Selkeästi heikompia tiimejä ei paperilta löytynyt, joten pudotuspelipaikoista käydään vähintäänkin yhtä kova taistelu kuin ykkösdivarissa.

Kirjoittaja on nähnyt pelikentillä vain noin puolet kakkosdivarin pelaajista ja toisen puolen arviot on tehty trackerin ja pelinimien perusteella, joten ennakkoa ei kannata ottaa liian vakavasti, eikä vetää hernettä nenään. Suuttua kuitenkin voi.

Kärkitiimit

SSL:n ja Pappaliigan ABC:n kärkikolmikot ovat Leerdeä lukuunottamatta yltäneet Low GC-peakkiin. Leerdekin sinne yltäisi jos viitsisi yrittää tosissaan. Joukkueet ovat myös täynnä turnauksissa marinoituja pelaajia, joilla on monella historiaa ylisuoriutumisesta joten yllätyn mikäli nämä kaksi joukkuetta eivät löydy top kolmesta.

Kysymysmerkkejä herättää lähinnä se, että SSL:n Stebunaattori on tottunut olemaan joukkueensa huonoin pelaaja, nyt hän on paperilla todennäköisesti paras. Leerden ja Pandan perustason pitäisi olla tarpeeksi hyvällä tasolla valtaosaa muista joukkueista vastaan, enkä heillä näe suuria mentaalisia uhkia.

Pappaliigan ABC:llä puolestaan Slerpa/Benis on pelannut viime ajat läppärillä ja on TODELLA kaoottinen ja todella mekaaninen pelaaja. Joskus erinomainen itsensä ylittävä turnauspelaaja, joskus pre-jumpeilla katossa kun pitäisi puolustaa tasatilannetta. Koskaan ei voi tietää saako löysästi kentällä heiluvaa Slerpaa vai yritteliäästi tiukkoihin väleihin painavaa Slerpaa.

Anza on ainoa, jolla ei ole juurikaan aiempaa turnauskokemusta, 2s main kuitenkin pienen otannan perusteella pysyy hyvin mukana myös GC-kolmosissa. Ei olisi yllätys jos olisi joukkueensa paras pelaaja. Crossie83 on osallistunut niin moneen turnaukseen, että hänellä ei päätä palele ja Crossien onkin tärkeä tuoda perusvarmaa tekemistä tasapainottamaan Slerpan satunnaisuutta ja Anzan mahdollisia 3s kasvukipuja.

Muu porukka

Salty Old Fartsilta (Kribmeister, Ichir, Gubbens, Jarskiiis) löytyy Rumble GC:tä, paljon pelitunteja, yli keskitason kykyä trashtalkkiin ja useimpia muita joukkueita tasaisemmin C2+ kokemusta, joten potentiaalia on.

Peuroilla ajovalossa, Rollaattor Stonesilla, VALU:lla ja Chicken Tikka Masalalla on kaikilla ykkösdivarin tasoinen kantopelaaja. Juloppi, Frozeni, Kalitsu ja Astr0s. Juloppi on peruspätevä pelaaja, muttei mikään suunnaton kantaja, joskin on ennakolta todella lähellä voittaa turnauksen matalimman äänen palkinnon. Frozeni voi puolestaan olla kantaja tai taakka päivästä riippuen. Jos Srioxiin on luottamista, Kalitsu on hyvän luokan Porilainen osuja, jonka potentiaali on GC1:tä korkeammalla, joten Valulla pitäisi ainakin olla kärki kunnossa. Paljon on kyse siitä miten näiden joukkueiden taustajoukot suoriutuvat; ja miten kovat yksilötaidot kyseisellä GC:llä on ratkaista pelejä soolosuorituksilla.

Ball Of Triplan kokoonpanossa on hyvin C3:ea ja C2:ta, mutta tuntuu muodostuvan lähinnä Statisteista ja NPC:istä (coldplaylover), Tommi Läntinen dadjoken (via yolorosa), C1:tä parempi peli voi voi viedä joukkueen mitalitaistoonkin.

Trellet ehti jo hävitä kolme ottelua, C3:ssa pyörinyt Larzi joutuu kannattelemaan hiukan matalampitasoisia kavereitaan jatkossa kovemmin, tarvitsee kipeästi pisteitä playoffeihin jo nyt.

Riverin Åttopojissa ikuinen C3 riveri vie D3-C2 välillä seilaavia Hessua ja Welttoa kohti tasaista suorittamista, mihin se sitten riittääkin. Alku näyttää parin 2-1 voiton myötä lupaavalta keskikastin suhteen, mutta on vaikea uskoa vievän huipulle asti.

Lopuksi

Divisioona 3 ja 4 pyörähtivät niinikään käyntiin. Niistä löytyy villi katras pelaajia Silverin ja C2:n väliltä. Otteluissa on jo nähty jos jonkin sortin suoritusta, aina jatkoajan omista maaleista syöttökuvioihin. Jos ensimmäisen testikauden ilmoittautuminen meni ohi, kannattaa seurata kautta ja osallistua tuleviin kausiin! Helpoiten kärryillä pysyy liittymällä Pappaliigan Discordiin: https://discord.gg/XwMWhzBrUK.