eSM-finaalit huipentuivat 20.11.–21.11. – Suomenmestariksi kruunattiin Dust Sucker!

eSM-kilpailujen karsinnat ja Swiss-vaihe pelattiin 5.11.–7.11. ja ensi viikonloppuna on varsinaisen pihvin, finaalien vuoro. Palkintopotti on 2000 €, josta voittaja ottaa 1000 €, 2. 500 €, 3. 300 € ja 4. 200 €. Tupla-eliminaatiokaavion ensimmäisenä päivänä pelataan kuusi peliä ja toisena päivänä pelataan loput 6, kaikki pelit ovat striimissä! Grand-finaalia lukuunottamatta ottelut ovat BO5.

Finaalien ottelut alkavat 20.11. ja 21.11. kello 15.00 kanavalla: https://www.twitch.tv/rakettiliiga

Lauantain ensimmäisenä otteluna on Kasualii (hopotihoi, Niiko, Doggo) vs Arkijuustoviipale (Aleksiii, kalle, Labyrinth). Heti todellinen herkkupala täynnä vanhoja mestareita ja mitalisteja, ottelua ei kannata missata! Ohessa bracket:

Joukkue-esittelyt

Mutta ketä nämä finaaleihin päässeet jannut oikein ovat? Jos viime vuonna finaaleihin lähdettäessä oli kaksi selkeää suosikkia, tänä vuonna paketti on huomattavan auki. Mukana on neljä, jopa viisi joukkuetta joiden voitto ei olisi mikään yllätys.

Kasualii
Hopotihoi, Niiko, Doggo

Vuoden 2019 mestarista on vain hopotihoi jäljellä. Viime vuonna joukkue oli neljäs kun kolmantena pelaajana oli Niikon ja hopotihoin ohella vielä vanha mestari jölli. Nyt jölli on vaihtunut intissä vaikuttavaan suomiskenen kestomenestyjään Doggoon, jolla on meriitteinä 2. ja 3. sija aikaisemmilta vuosilta. Ei missään nimessä suurin mestarisuosikki, mutta aikaisempien vuosien tavoin musta hevonen joka voi voittaa kenet vain milloin vain. Kasualii ja eritoten myös intissä oleva Niiko näyttivät todella vahvalta Swiss stagen viimeisessä off-stream pelissä Arkijuustoviipaletta vastaan, joten ensimmäinen vastus lienee mieluisa!

Arkijuustoviipale
kalle, Aleksiii, Labyrinth

Arkijuustoviipale häikäisi Intercupissa, mutta ei sen lisäksi ei ole juurikaan pelannut mitään turnauksia. Karsinnat menivät helposti, mutta Swiss-stagella oli vaikeuksia. Joukkue hävisi yllättäen Torakoille 3-2, voitti Hiekka-ankeriaan, mutta hävisi eittämättä hyvin pelanneelle Kasualiille.

Voi mennä päätyyn asti, mutta myös tipahtaa yllättävän nopeasti, taitoa on hirvittävästi mutten miten kolmen hyökkäävän pelaajan ryhmittymä voi toimia joukkueena? Jonkun pitää antaa periksi ja ottaa hiukan pienempää roolia. Voittaisiko Aleksiii viimein isomman Suomi-turnauksen vai onko juustoviipaleessa sittenkin liikaa reikiä?

From The Air!
Tossis, Mognus, Icy

From The Air! voitti viime vuoden mestaruuden finaalin seitsemännessä pelissä, vaikka hävisikin upper bracketissa Exenille (Labyrinth, Aleksiii, LethalKale). Suomen kovimman pelaajan Metsänauriin tilalle jouduttiin, todennäköisesti Metsän RLCS-kiireiden takia, värväämään Icy. Vaikka Metsää ei voi korvata kukaan, jos joku voi päästä edes lähelle, se on Icy. Nuori nouseva osuja on hyvä värväys ja mestaruuden uusiminen ei ole lainkaan poissuljettu ajatus. Taitotaso ja kokemustaso ovat turnauksen suurimmat, vaan ykkösprioriteetti tämä ryhmä ei liene kenellekään jäsenistä. Tossis on koonnut monta mestarijoukkuetta ympärilleen (mm. RLPRO 1., ESM 2020 1.), onko tämä vuosi taas yksi sulka lisää Tossiksen hattuun. Onko entinen RLCS Grand-finalisti Mognus jo huippu-uransa viimemetreillä? Karsinnoissa nähtiin väläyksiä pelinlukutaidosta useina näppärinä syöttöinä.

Torakat
Ogga, Goiz, Doggoz

Torakat jatkuvasti aliarvioidaan ja lähes yhtä usein yllättää. Lantrekin voitto maaliskussa 2021 oli hienoin esimerkki joukkueen iskukyvystä, mukana olivat lähes kaikki pelaajat, jotka pääsivät eSM:ssakin lopputurnaukseen. Sen jälkeen Epeli4 on vaihtunut Goiziin, mutta voitot kärkinimistä eivät ole loppuneet. Doggozkin on vaihtanut Switchin PC:een viime eSM-kilpailujen jälkeen ja noussut pelaajanakin uudelle tasolle.

Torakat kohtaa ensimmäisessä ottelussa From The Air!:n, jossa on ihan realistinen mahdollisuus, että From The Air! lähtee soitellen sotaan ja Torakat yllättää. Voitti Swississä Arkijuustoviipaleen ja aiemmassa Intercupissa sekä dust suckerin että Solidin (Nixnax, Torquey, LethalKale), BO3 sarjoissa.

Viime vuonna joukkue oli 7.–8. ja harva odottaa nytkään enempää kuin ehkä yhden voiton. Hiekka-ankerias luikertelee jo tyytyväisenä lower bracketissa, vaan nähdäänkö Torakat sittenkään siellä?

Hiekka-ankerias
Jasumar, Porsas, Sparks

Tasokkaita pelaajia, joiden suuri läpimurto on antanut vielä odottaa, vaikka tasaisesti pääsevätkin lopputurnauksiin. Kaikki pelaajat olivat myös viime vuonna jatkossa eri kokoonpanoissa. Lower bracketista lähteminen ei ole paras mahdollinen lähtökohta, Swissin vastukset olivat kuitenkin myös todella vahvoja (Dust sucker, Arkijuustoviipale). Menestyminen yhtä voittoa pidemmälle vaatisi pop-off päivän, niitä on pienemmissä turnauksissa joskus nähtykin.

Sekoja
SeBbo, korro, Jagesmos

Toinen lower brackettiin tippunut joukkue, joka ei karsinnoissa tai Swississä ollut niin laadukas kokonaisuus kuin odotettiin. Pääsi kuitenkin viimeisenä joukkueena jatkoon, niin karsinnoista kuin Swississäkin. Valonpilkahdus oli Swissin ensimmäinen ottelu, 1-3 tappio From The Air!:lle jossa Sekoja näytti aivan potentiaaliselta voittajalta. Jos Sekoja saa samanlaisen vireen päälle ja hitusen tehoa viimeistelyyn, voi voittaa kenet vain. On kuitenkin pienissä suomiturnauksissa (Allstar), tottunut voittamaan heikompia ja samantasoisia joukkueita.

Dust sucker
Regser, Dansku, Extendo

Ahkerin turnausten grindaaja tämän hetken suomijoukkueista ja myös ainoa pidempään yhdessä pelannut ryhmä. Suurin mestarisuosikki, mutta marginaalit eivät ole isoja. Jatkuvasti ok-suorituksia, ja pieniä rahasijojakin kansainvälisissä turnauksissa. Dust sucker on oikeastaan jatkanut siitä mihin SAWO Esports jäi viime vuonna joukkueen hajottua. Regser jatkoi ainoana joukkueesta todella ahkeraa treenausta, ja tie vie aina Euroopan TOP 48:aan RLCS Open Qualifiereissä, parhaimmillaan sijalla 33. (kun 8 joukkuetta pääsee läpi).

Dansku ja Extendo ovat nousseet viime eSM:n jälkeen uudelle tasolle ja ovat mekaanisesti taitavimpien pelaajien joukossa. Regser voitti 2019, ei olisi mikään yllätys jos hänestä tulisi ensimmäinen tuplamestari.

Full Control
Torquey, Nixnax, Renshiro

Joukkueen runko koostuu kestomenestyjistä. Torqueyltä löytyy 3. sija kaikista merkittävimmistä suomiturnauksista (2019 ja 2020 eSM ja Rakettiliiga PRO) ja Nixnaxilta 2. sija eSM:sta 2019 ja 3. sija RLPRO:sta. Renshiro pääsi viime eSM:ään ja on sen jälkeen nostanut Danskun ja Extendon tavoin osakkeitaan selvästi. Joukkueensa Lost Souls on todella ahkerasti turnauksiin osallistuva joukkue, tosin Renshiro on siinä ainoa suomalainen. Menestys ei ole aivan Dust suckerin tasolla, mutta pieniä rahasijoja on oikeastaan kaikissa pelimuodoissa silti tullut.

Renshiro otettiin tiimiin viime hetkillä kun sitä ennen try-outit Lexxan ja LethalKalen kanssa eivät olleet kovin menestyksekkäitä. Full Controlin 6-1 tulos Swissistä oli selkein ylisuoritus, varsinkin kun vastuksina oli Kasualii ja From The Air! Onkin jännittävä nähdä jatkaako joukkue siitä mihin jäi ja onko tässä viides varteenotettava mestarisuosikki. Voiko Torquey sijoittua kerrankin muulle kuin 3. sijalle?

Päivittyvä turnauskaavio ja joukkueet

https://smash.gg/tournament/rocket-league-esm-2021/event/rocket-league-esm-2021-main-event/brackets/994631/1570935
tai
https://liquipedia.net/rocketleague/Raketti_E-Sports_ry/eSM/2021

Viime vuoden tulokset voit tsekata täältä: https://liquipedia.net/rocketleague/Raketti_E-Sports_ry/eSM/2020

Ennakkoveikkauksia

Valittujen pelaajien veikkauksia

Lexxa
eSM pronssi 2020, Arkijuustoviipale-subi, 2/21 ei kotiudu koskaan

1. Dust sucker 2. Arkijuustoviipale 3. From the air 4. Full control 5-6. Kasuaali ja Torakat 7-8. Hiekka-ankerias ja Sekoja

Veikkeli
2019 esm 5.–6., RLPRO 6., Kuusimies koodarikuningas

1. Dust Sucker, 2. From The Air!, 3. Full Control, 4. Torakat, 5.–6. Kasualii ja Arkijuustoviipale, 7.–8. Sekoja ja Hiekka-ankerias

Dorts
Pallon hiplaajat – viimeinen karsintoihin jäänyt joukkue

1. Dust sucker 2. Full Control 3. Arkijuustoviipale 4. From The Air 5.–6. Kasualii ja Hiekka-ankerias 7.–8. Sekoja ja Torakat

Salmon
Pallon hiplaajat – viimeinen karsintoihin jäänyt joukkue, Niken kalapojat never forget

1. Full control 2. Dust sucker 3. Kasualii 4. Arkijuustoviipale 5.–6. From the air! ja Torakat 7.–8. Hiekka-ankerias ja Sekoja

Traske
Pallon hiplaajat – viimeinen karsintoihin jäänyt joukkue

1. Dust sucker 2. Arkijuustoviipale 3. Full control 4. Kasuaali 5.–6. From the air ja torakat 7.–8. Hiekka-ankerias ja Sekoja

Rakettiliigan miehityksen veikkauksia

Imotti
Season 3 GC

1. Dust sucker 2. From the Air! 3. Torakat 4. Arkijuustoviipale 5.–6. Full Control ja Kasualii 7.–8. Hiekka-ankerias ja Sekoja

Leerde
Naantalin kultakurkku

1. From the air! 2. Dust sucker 3. Arkijuustoviipale 4. Full control 5.–6. Kasualii ja Torakat 7.–8. Hiekka-ankerias ja Sekoja

Snek
Striimaajakäärme

1. From the air! 2. Dust sucker 3. Arkijuustoviipale 4. Full control 5.–6. Kasualii ja Torakat 7.–8. Hiekka-ankerias ja Sekoja

T-Panda
Rakettiliigan hiusmalli

1. Dust sucker 2. From The Air! 3. Arkijuustoviipale 4. Full Control 5.–6. Kasualii ja Hiekka-ankerias 7.–8. Torakat ja Sekoja

Interc
Casual tryhard

1. Dust sucker 2. From The Air! 3. Kasualii 4. Arkijuustoviipale 5.–6. Full Control ja Hiekka-ankerias 7.–8. Torakat ja Sekoja