Playoff-spekulaatioita.

Viimeisiä kierroksia viedään ja playoffit lähestyvät. Jännityksellä seurataan, mitkä joukkueet saavat vietyä itsensä kahdeksan parhaan joukkoon. Kaikilla joukkueilla on vielä mahdollisuus päästä playoffeihin. Toisilla toki paremmat kuin toisilla. Tarkastellaan vähän mitä mikäkin joukkue tarvitsee päästäkseen playoffeihin ja minkälaisiin sijoituksiin heillä on mahdollisuudet.

Runkosarjaa johtava Suur-Savo on jo varmistanut paikkansa playoffeissa. Runkosarjan voitto on todella lähellä kun Suur-Savolla on kaksi ottelua enää pelattavana. Tähän mennessä joukkue on kerännyt kahdeksassa ottelussa 20 pistettä ja kahden viimeisestä ottelusta se voi nostaa pistesaaliinsa 26 pisteeseen. Keski-Suomen hengittäessä niskassa (18 pistettä), Suur-Savo tarvitsee vähintään 24 pistettä eli neljä erävoittoa varmistaakseen voittonsa. Suur-Savolle kelpaa myös yksi voitto, jos Keski-Suomi kärsii kolme erätappiota.

Jos Suur-Savo kärsii kahdessa viimeisessään ottelussa 0-3 tappiot, Suur-Savo voi pudota korkeintaan sijalle neljä. Tässäkin asemassa Suur-Savolla olisi vielä ”kotikenttäetu.”

Suur-Savo kohtaa 10. kierroksella tappioputkesta kärsivän Kaakkois-Suomen (11.) ja viimeisellä kierroksella playoff-rajalla tasapainoilevan Pohjois-Suomen (7.).


Keski-Suomella on niin ikään kaksi ottelua jäljellä. Pistesaaliiksi on kertynyt 18 pistettä vaikka voitettujen otteluiden määrä on sama Suur-Savon kanssa. Viimeisestä kahdesta ottelusta pitäisi kerätä tarvittavat kuusi pistettä ja Suur-Savon olisi hävittävä vähintään kolme erää, että Keski-Suomi voittaisi runkosarjan.

Keski-Suomi voi tässä vaiheessa huokaista helpotuksesta, sillä he ovat varmistaneet paikkansa playoff-rajan yläpuolella. Jos Keski-Suomi häviäisi kaikki kuusi erää, Keski-Suomi voisi pahimmassa tapauksessa pudota viidenneksi. Tätä varten pitäisi olla kaikkien planeettojen kohdallaan, naapurin voitettava lotto pari viikkoa putkeen ja lentokoneen pudottava niskaan. Keski-Suomen viides sija vaatisi seuraavat ottelut tulokset:

Pirkanmaa vs Uusimaa 3-0

Uusimaa vs Varsinais-Suomi 3-0

Uusimaa vs Satakunta 3-0

Varsinais-Suomi vs Pohjois-Karjala 3-0

Runkosarja näyttäisi tässä tapauksessa tältä:

1. Suur-Savo (vähintään) 20pst

2. Pirkanmaa 20pst

3. Uusimaa 20pst

4. Varsinais-Suomi 19pst

5. Keski-Suomi 18pst


Interc:n yllättämällä Varsinais-Suomella on niin ikään iskun paikka, sillä heillä on teoreettinen mahdollisuus nousta jopa runkosarjan voittoon. Tämä vaatisi Keski-Suomelta ja Suur-Savolta täydellistä sulamista ja 0-6 lukemia viimeisistä otteluista ja Varsinais-Suomelta vähintään viiden erän voittoa. Playoff-paikka on kuitenkin varma.

Varsinais-Suomen taakse on jäämässä ainakin Kaakkois-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Suomi ja joko Satakunta tai Pohjois-Karjala, joten Varsinais-Suomelle on tarjolla vähintään seitsemäs sija, todennäköisesti korkeampi.


Uusimaa niin ikään on kiinni runkosarjan voitossa, ainakin teoriassa. Kolmesta ottelusta olisi saatava 3-0 voitot, Keski-Suomen ja Suur-Savon olisi hävittävä kaikki ottelunsa (Keski-Suomi saisi voittaa korkeintaan kaksi erää), Varsinais-Suomi olisi voitettava, tämä jäisi sijoituksissa Uudenmaan taakse.

Uudenmaan taakse on varmasti jäämässä Kaakkois-Suomi ja Päijät-Häme. Jos Pohjois-Karjala vs Satakunta ottelu ei pääty 2-1 Pohjois-Karjalalle, jompikumpi joukkue jää väkisin Uudenmaan taakse. Näin Uudenmaan alapuolelle jäisi vähintään kolme joukkuetta ja paikka playoffeissa olisi varma. Uusimaa pääsee siis jännittämään jo keskiviikkona omaa kohtaloaan kun Satakunta ja Pohjois-Karjala kohtaavat toisensa kello 19!


Pirkanmaalla on mahdollisuudet hyviin sijoituksiin. Kärkipaikka on samalla tavalla mahdollista kolme ottelun 3-0 voittoputkella jos Suur-Savo ja Keski-Suomi kärsivät 0-6 tappiot, Varsinais-Suomi häviää kolme erää ja Uusimaa häviää neljä erää.

Tilastollisesti Pirkanmaalla on kova työ sillä he kohtaavat Pohjois-Karjalan, Uudenmaan ja Keski-Suomen. Kaksi viimeistä joukkuetta ovat kova pala. Paras tavoite Pirkanmaalle on keskittyä yhteen peliin kerrallaan ja saada mahdollisimman paljon pisteitä.


Päijät-Häme taisteli sunnuntaina viimeisistä pisteistä Kaakkois-Suomea vastaan. Voittamalla viimeisen ottelun Päijät-Häme nosti itsensä jopa 14 pisteeseen. Nyt Päijät-Häme on ensimmäinen (ja ainoa) joukkue, jolla on kaikki ottelut pelattuna. Jäljelle jää vain muiden otteluiden jännittäminen. Takana kolkuttelevat kolmen pisteen päässä oleva Pirkanmaa (kolme ottelua jäljellä, potentiaali 20 pistettä), viiden pisteen päässä olevat Pohjois-Suomi (kolme ottelua jäljellä, potentiaali 18pst), Länsi-Suomi (kaksi ottelua jäljellä, potentiaali 16pst), Pohjois-Karjala seitsemän pisteen päässä (kolme ottelua jäljellä, potentiaali 16 pistettä) ja Satakunta yhdeksän pisteen päässä (neljä ottelua jäljellä, potenttiaali 17 pistettä).
Päijät-Hämeen kannalta tärkeitä otteluita ovat:
Satakunta vs Pohjois-Karjala (mahdollisimman tasainen, mieluiten 1-2)
Pohjois-Karjala vs Pirkanmaa (Korkeintaan 2-1)
Pohjois-Karjala vs Varsinais-Suomi (Koska Varsinais-Suomi on jo Päijät-Hämeen yläpuolella, Varsinais-Suomen 0-3 voitto olisi enemmän kuin toivottua)
Länsi-Suomi vs Satakunta (tasainen voitto mielummin Länsi-Suomelle)
Länsi-Suomi vs Pohjois-Suomi (tasainen voitto mielummin Länsi-Suomelle)
Länsi-Suomi saa voittaa molemmat ottelut, mutta korkeintaan 2-1 ja 3-0 tuloksilla. 3-0, 3-0 tulokset veisi Länsi-Suomen Päijät-Hämeen ohi.


Pohjois-Karjala ja Satakunta ovat kaikki hankalassa paikassa. Nyt taistellaan viimeisistä pisteistä ja mahdollisesti viimeisestä paikasta. Nämä joukkueet uhkaavat Länsi-Suomea, Pohjois-Suomea, Pirkanmaata ja Päijät-Hämeä. Näiden kahden joukkueen kohtaloa katsoessa Pohjois-Karjala vs Satakunta ottelulla on erittäin iso rooli. Ja tämä pelataan siis tulevana keskiviikkona. Varsinkin Satakunnalle 3-0 voitto kelpaisi, koska tämän ottelun jälkeen (Keski-Suomen ottelun lisäksi) Satakunta kohtaa juuri ja juuri playoff-rajan yläpuolella roikkuvan Länsi-Suomen. Pohjois-Karjalasta napattu voitto voisi antaa tarpeeksi itsevarmuutta keikauttaa Länsi-Suomi laudalta ja ottaa sen paikka playoffeissa. Jääkiekkotoimittajan sanoin: tässä voi tapahtua vielä mitä tahansa.


Kaakkois-Suomella on pikkuriikkinen mahdollisuus päästä jatkoon voittamalla kaikki loput ottelut 3-0 ja Pohjois-Suomi ei saisi voittaa yhtään erää. Yksikin erä voitto Pohjois-Suomelle tarkoittaisi  loppua Kaakkois-Suomen playoff-haaveille.