Vaakunaliigan puolenvälin krouvi on ylitetty – katsaus sarjatilanteeseen

Kun Vaakunaliigan puolenvälin krouvi on ylitetty turnauksen kärkisijoilla ovat Suur-Savo (17 pistettä), Keski-Suomi (16), Varsinais-Suomi (13), Uusimaa (12, 1 ottelu vähemmän pelattuna) ja Pirkanmaa (11, 1 ottelu vähemmän). Suur-Savo ja Varsinais-Suomi ovat onnistuneet yllättävän hyvin kun pelkistä GC-tasoisista pelaajista koostuvilla Uudellamaalla ja Pohjois-Suomella on ollut selvästi enemmän ailahtelevuutta otteissaan. Uusimaa voi kuitenkin edelleen voittaa koko runkosarjan ja molemmat ovat vahvasti menossa pudotuspeleihin. Varmaa on, että kukaan halua kumpaakaan ensimmäisellä kierroksella vastaansa.

Dominointia ja pieniä marginaaleja

Keski-Suomi on ollut turnauksen dominoivin voima. 18:sta ensimmäisestä pelaamastaan erästä joukkue voitti 15, maaliero +49. TheAllulla ja Torqueycorn43:lla oli molemmilla jo viidessä pelissä yksinään enemmän maaleja kuin näillä tiimeillä yhteensä: Kaakkois-Suomi (7 peliä), Pohjois-Karjala (5 peliä), Päijät-Häme (4 peliä), Satakunta (5 peliä). Asiaa auttaa myös se, että Keski-Suomi ei läpsytellyt selkeissä voittopeleissään vaan jatkoi maalien mättämistä. Keski-Suomi haukkasi kovia GC joukkueita lähes suupalalta, Pohjois-Suomi ei saanut yhtään erää, Uusimaa yhden.

Kaiken tämän dominoinnin jälkeen perjantain 8.2 ottelussa viime aikoina hurjassa vireessä ollut Suur-Savo kellisti Keski-Suomen 2-1 ottaen vahvan otteen sarjavoitosta! Topa on saanut erinomaista tulitukea Sebbosta ja viime peleissä heränneeltä Smarttiselta. Smarttisen parantuneen pelikunnon salaisuuskin paljastui:

Keski-Suomella ja Suur-Savolla on loppuohjelma josta voi ennustaa paljon pisteitä. Keski-Suomella kova Pirkanmaa (5.), pudotuspelirajan tuntumasta Satakunta (9.) ja Päijät-Häme (8.). Suur-Savolla kova, mutta viime aikoina alisuorittanut Pohjois-Suomi (6.), joka matsista pisteitä saanut Länsi-Suomi (7.) ja jumbo Kaakkois-Suomi (11.). Koska tasapisteissä ensimmäinen ratkaiseva tekijä on keskinäinen ottelu, Keski-Suomen pitää voittaa viimeisestä 9:stä erästä kaksi enemmän kuin Suur-Savo yltääkseen lohkovoittoon. Kaikki on siis Suur-Savon omissa käsissä.

Monet etukäteen heikommat joukkueet ovat pystyneen nipistämään yksittäisiä pisteitä kovemmilta vastuksilta. Juurikin Keski-Suomelta on kairattu eriä Pohjois-Karjalan ja Länsi-Suomen toimesta, joista varsinkin Pohjois-Karjala joutuu tekemään kovan duunin päästäkseen edes pudotuspeleihin. Lähes pelkkiä voittoja kerännyt Pirkanmaa on vuotanut pisteitä joka vastukselleen. Vrt. Suursavo, molemmilla joukkueilla oli ennen perjantaita 8.2 5 voittoa ja yksi tappio, Suur-Savolla 15 pistettä, Pirkanmaalla 11. Pirkanmaa kuitenkin voitti Suur-Savon, lisäksi savolaiset hävisivät yhden erän Päijät-Hämeelle (8.), joka oli lähellä viedä toisenkin.

Ketkä vievät viimeiset pudotuspelipaikat?

Taistelu viimeisistä pudotuspelipaikoista on odotetun tiukka. Viimeisestä kahdesta pudotuspaikasta taistelevat näillä näkymin Länsi-Suomi, Päijät-Häme, Pohjois-Karjala ja Satakunta. Joukkueet pelaavat viimeisellä neljällä kierroksella paljon vastakkain, monta herkullista kohtaamista tulossa. Lauantaina 9.2 (tämän artikkelin julkaisupäivänä) nähdään heti tärkeitä pudotuspelipisteitä kun Päijät-Häme kohtaa Uudenmaan ja Pohjois-Karjalan 20.15 alkaen!

Olen luottavainen että paikoin hyvää yhteispeliä pelannut ja jokaiselta vastukseltaan pisteitä napsinut Länsi-Suomen Gkko, MixandDip ja Mummis kolmikko vie lännen lokarit pudotuspeleihin, koska eroa pudotuspelirajaan on 3 pistettä. Pohjois-Suomikaan ei ole vielä turvassa, tasoissa Länsi-Suomen kanssa.

Viimeisenä olevalla Kaakois-Suomellakin (7 ottelua, 3 pistettä maaliero -49) on teoreettiset mahdollisuudet, mutta heille on vaikea ennustaa paljoa pisteitä loppukaudesta. Vastassa on vielä viimeisillä kierroksilla Pohjois-Suomi (6.), Suur-Savo (1.) ja Päijät-Häme (8.). Playoff-paikkaan päästäkseen Kaakkois-Suomen tulee voittaa ainakin Päijät-Häme ja kerätä mahdollisimman monta erävoittoa muista. Edes kaksi voitettua otteluakaan ei varmista kauden jatkumista vaan yhtälössä on vielä paljon muuttuvia tekijöitä.

Kaakkois-Suomen Joku40:lle ja Kurmuuttajalle pitää kuitenkin antaa propsit torjuntatyöskentelystä. Johto torjuntatilastossa 7,29 ja 5,57 torjuntaa / ottelu. Kireitä siimoja on pidellyt myös Päijät-Hämeen Foggyllä 6,60 torjuntaa / ottelu ja Satakunnan Jazkottajalla 5,5 torjuntaa / ottelu. Kaikessa hiljaisuudessa myös Päijät-Hämeen Hawk on kerännyt 6 torjuntaa / ottelu. Torqueycorn43:a ei taas ole paljoa näkynyt puolustuksessa koska miehellä on 21 erässä vain 6 torjuntaa!

MVP?

Turnauksen MVP-keskusteluihin voi nostaa tähän asti nähdyn perusteella ainakin Topan (Suur-Savo) ja Orientin (Varsinais-Suomi). Varsinkin jos määritelmänä pidetään NHL-tyyliin joukkueelleen arvokkainta pelaajaa. Se ei siis välttämättä tarkoita turnauksen parasta pelaajaa, vaan joukkueelleen eniten merkinnyttä yksilöä.

Varsinais-Suomen Pelicram ja Limsku ovat esittäneet paikoin jopa maagista joukkuepeliä, mutta on selvää että Orient on joukkueen tähtipelaaja. Odotan myös Päijät-Hämeen Foggyn nousevan keskusteluun mukaan kunhan joukkue saa muutaman ottelun lisää alleen.

Villinä korttina mukaan voi heittää Länsi-Suomen gkkon josta tilastot ovat pitäneet ja joka tuntuu olevan aina oikeassa paikassa. Todella hyvin turnauksen aloittanut, mutta sitten ottelun skippaamaan joutunut ja kylmentynyt Pohjois-Suomen Koski voi myös tehdä comebackin huipputasolle. Kova soolopelaaja N00p ja hyvin syöttöjä painanut Poppis ovat sen tason pelimiehiä, että Pohjois-Suomen peli saattaa lähteä kuin mummo lumesta… Jokapaikanhöylä Koskella höystettynä tiimin rakenne on kuin täydellisellä jääkiekkoketjulla!

1. ja 2. tähtikenttä

On silkkaa idiotismiä nimetä ensimmäinen ja toinen all-stars -joukkue kesken kauden. Tämä ei ole ennuste tulevasta vaan tähän asti nähdyn perusteella tehdyt täysin puolueelliset valinnat.

1. TheAllu, Torqueycorn43, Topa
2. Orient, Sebbo, Gkko (Varalla Pelicram ja puolenkymmentä muuta pelaajaa)

Pudotuspelipaikan varmistaminen ei riitä

Panosta säilyy aivan viimeisille kierroksille asti, sillä 1. ja 2. sijoittuvat saavat todennäköisesti astetta heikommat tiimit vastaansa. 3.-6. sijoilla käydään brutaali kamppailu jossa runkosarja ei merkitse enää mitään, vain päivän kunto. Runkosarjaa on vielä jäljellä neljä kierrosta, jokaisella pisteellä on merkitystä!

Sarjataulukko: https://rakettiliiga.com/vaakunaliiga/
Pistepörssi: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1WMvo0sg3WtwvqvFlUA4m17EY8f0annl0tz67t-5HLvU