Vaakunaliigan runkosarjan ja pudotuspelien alun loppukatsaus

Vaakunaliigan runkosarjan loppu oli kaudella 2 myös todella jännittävä. Artikkelissa huomioita runkosarjan viimeisistä peleistä, jotka takasivat joukkueille pudotuspelipaikkoja ja jättivät osan rannalle nuolemaan rantapalloja sekä haavojaan. Myöhemmin artikkelissa käsitellään pudotuspelejä ja linkataan finaalitapahtumaa läpi käyvään artikkeliin.

Runkosarjan loppu

A-Lohko

Runkosarjan viimeiset kierrokset tarjosivat odotusten mukaista draamaa A-lohkossa. Pohjois-Karjalan (Qazior, Teurastaja, Carnivora) otettua 3-0 voitto Etelä-Karjalasta (Nonsense, Drakh, Eino) ja voitettua Varsinais-Suomi (Pelicram, Limsku, Kuhardinho) ja Keski-Suomi (Torquey, Ankka, Shues, Maakka) kaudella 2-1. Pallo siirtyi muille joukkueille. Varsinais-Suomi kärsi 2-1 tappion Satakunnalle (Sriox, Jebbe, JRovii) ja 3-0 Päijät-Hämeelle (Foggy, Jjatee, Valsu) joka jätti heidät kuuteen pisteeseen ja ulos pudotuspeleistä.

Satakunta oli tässä vaiheessa jo varmistanut paikkansa, mutta Keski-Suomi tarvitsi vielä voiton Satakunnasta noustakseen pudotuspeleihin. Todella tasaisessa hienossa sarjassa Keski-Suomi kairasi ensimmäisen pelin nimiinsä kohtuu selvästi, hävisi toisen juuri ja juuri, mutta voitti kolmospelin maalilla. Se nosti heidät A-lohkon sijalle 4., Satakunnan ollessa 3. Yllättävän hyvän kauden pelannut Pohjois-Karjala jäi viidenneksi. Pohjois-Karjala kärsi vielä selkeän 3-0 tappion runkosarjan vakuuttavimmalle joukkueelle Pirkanmaalle. Kirvelevä ulosjäänti pudotuspeleistä, mutta pelaajien tasoon nähden hyvä kausi.

Pirkanmaa voitti A-lohkon 17 pisteellä, hävittyään vain yhden erän, Päijät-Hämeelle. Lohko 2. Päijät-Häme puolestaan hävisi vain 2 erää, Pirkanmaalle. A-lohkon kärkitiimit olivat jäätävän selvät.

B-Lohko

B-lohkon pudotuspelisijoitukset ratkesivat lopullisesti jo kutoskierroksella ja vitoskierroskin antoi siihen hyvää osviittaa. Suur-Pohjanmaa voitti Uusimaa B:n 2-1 ja myöhemmin Pohjois-Suomen 3-0. Se nosti heidät 8:aan pisteeseen Uusimaa B:n tavoin, mutta tasapisteissä keskinäinen ottelu vei pudotuspeleihin. Kirvelevä tasapistetappio Uudenmaan B-joukkueelle.

Lohkon kaksi kärkijoukkuetta olivat lähes yhtä selvät kuin A-lohkossa. Pääkaupunkiseutu otti 16/18 pistettä, häviten yhden pisteen Uudellemaalle ja yhden Suur-Pohjanmaalle. Uusimaa otti 14 pistettä, häviten Uudellemaalle 2-1 ja menettäen yhden pisteen Suur-Pohjanmaata ja Pohjois-Savoa vastaan. Viime kauden mestari Pohjois-Savo jäi kolmanneksi (11 pistettä), eikä saanut aivan peliään käyntiin runkosarjassa. Kolmikon potentiaali on kuitenkin jäätävän kova.

Pistepörssimähinöitä

Pistepörssin vei nimiinsä Pirkanmaan kaksikko Aleksiii (70) ja Tossis (67). Törkeä lähes 4 pistettä per erä tahti. Toki moni pisteistä tuli muutamassa totaalisessa murskavoitossa kun Pirkanmaa päätti olla antamatta armoa vastuksille edes selkeässä johtoasemassa.

Kolmossijan vei Suomenmestari R3GSER (57), 4. ja 5. olivat Uudenmaan kaksikko Kalle (56) ja Niiko (50).

Maalipörssissä sama porukka on top 6:ssa, mutta sijalle 5. nousi pistepörssin 6. Päijät-Hämeen valsu. Aleksiii, voitti 39 osumalla, Tossis 37, R3GSER 30, Niiko 25, valsu 24, kalle 23.

Syöttöpörssin otti nimiinsä se Pirkanmaan kolmas pelaaja Sparks (27), perässä Pirkanmaan kaksikko Tossis (23), Aleksii (22) ja Kalle (21), R3GSER (20), Veikkeli (17) ja yllättäen Suur-Pohjanmaan MixAndDip (17).

MixAndDip oli mukana 70,73 %:sta joukkueensa maalista joka on kolmanneksi korkein lukema. Edellä on vain Pääkaupunkiseudun R3GSER (71,43%) ja todella yllättäen, Pohjois-Karjalan Carnivora (75,76 %). Pohjois-Karjalan 33 maalista, Carnivora oli siis maalintekijänä tai syöttäjänä 25:ssä. Kun joukkuekaveri Qazior oli pelillisesti hyvin lähellä turnauksen MVP-titteliä ja Teurastaja pelasi yllättävän virheettömästi kovia pelaajia vastaan, ne olivat syitä Pohjois-Karjalan runkosarjan vitossijaan.

Torjuntapörssissä Pohjois-Karjalan Qazior nousi sijalle 2. (36), edellä vain Lohkon B:n jumbojoukkue Pirkanmaa B:n Jihuuu (38)! 3. Satakunnan Jrovii (34), 4. Uusimaa B:n Westu (31) ja 5. Suur-Pohjanmaan Lycenda (29).

Koko pistepörssi löytyy täältä: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1AFNQCouQ4Z8SUSrCO3as-frxSct3DN_S7Tj7R09_Ozg

Pudotuspelit

Pudotuspelien ensimmäinen kierros käsitellään tässä artikkelissa: https://rakettiliiga.com/vaakunaliigan-pudotuspelikatsaus-yhden-kierroksen-jalkeen/

Toinen kierros

Pudotuspelien toisella kierroksella ei nähty suuria yllätyksiä. Lohko A:n voittaja Pirkanmaa voitti Uudenmaan tasaisella suorituksella 3-0, ja samoin teki Lohko B:n voittaja Pääkaupunkiseutu Pohjois-Savoa vastaan (3-1). Losers bracketin puolella Keski-Suomi jäi jälleen kerran hieman huonommaksi häviten Päijät-Hämeelle 3-1. Jokainen ottelu päättyi yhden maalin erolla. Tämä summaa Keski-Suomen kautta hyvin. Melkein, mutta ihan ei riitä. Ulos liigasta sijalla 7.–8.

Uusimaa ja Päijät-Häme puolestaan pelasivat top 4 paikasta huiman sarjan. Kolmessa ensimmäisessä ottelussa tehtiin vain 3 maalia. Kaksi niistä oli Jjaten jatkoaikaosumia. Kolmos ja nelospelin ratkaisivat Uudenmaan Niiko ja Kalle joten mentiin ratkaisevaan vitospeliin. Jollain ilveellä sarja kääntyi siinä Päijät-Hämeen dominoivaan 5-0 voittoon. Todella kovatasoinen Uusimaa tippui pois turnauksesta sijoilla 5.–6. Päijät-Häme jatkoi top 4:ään.

Varamiehiset Satakunta (JRovii, Jebbe, Irspe) ja Suur-Pohjanmaa (Gkko, Lycenda, Juloppi) pelasivat toisella puolen losers brackettia tiukan sarjan jonka Satakunta lopulta käänsi niminsä hiukan ennen Game 5:n jatkoaikaa. Satakunta eteni Pohjois-Savoa vastaan ja kärsi rökäletappion (5-0, 4-0, 2-1). Pohjois-Savo eteni Top 4:ään ja Satakunnan sijoitukseksi jäi 5.–6.

Top 4 finaalitapahtuma käsitellään erillisessä artikkelissa: https://rakettiliiga.com/vaakunaliigan-finaalisunnuntai-paattyi-paakaupunkiseudun-voittoon/

Turnauskaavio: