Vaakunaliigan runkosarjan loppukatsaus

Vaakunaliigan runkosarjan viimeinen peli pelattiin tiistaina 26.3. Pudotuspelit alkavat mahdollisesti jo samalla viikolla. Tarkkaile aikatauluja! Pudotuspeliennakko ensimmäisen kierroksen otteluista on tulossa julkaisuun aivan näillä näppäimillä. Aloitetaan kuitenkin Vaakunaliigan vyyhdin purkaminen joukkueiden runkosarjan yleiskatsauksella.

Lopullinen sarjataulukko

1. Suur-Savo

Jos pudotuspeleihin yltäneissä joukkueissa olikin pieniä yllätyksiä, Suur-Savon runkosarjavoitto taisi kuitenkin olla suurin paukku. Kahden GC-pelaajan ja yhen matalan champ-tasoisen Suur-Savon runkosarjan voitto vaati erinomaista joukkuepeliä. Todella laadukas kärkipelaaja Topa ja hyvä gc Sebbo saivat heikoimman pelaajansa Smarttisen ottamaan kehitysharppauksia kauden aikana. Kun Sebbokin kehittyi alun paperi-gc:stä yli 1600 mmr pelaajaksi, joukkuevoima kasvoi vahvaksi (GC:n, eli Grand championin raja on noin 1500). Ansaittu runkosarjavoitto oli olla täysin ylivoimainen, mutta viimeinen ottelu ailahtelevasti suoriutunutta Pohjois-Suomea vastaan päätyi rumaan 0-3 tappioon. Suur-Savolta kokonaisuudessaan erittäin vahva kausi.

2. Keski-Suomi

Keski-Suomi nousi heti alussa mestarisuosikiksi todella räjähtävällä hyökkäyspelillään. Joukkue teki ylivoimaisesti eniten maaleja, 117. Seuraavaksi eniten maaleja tekivät Uusimaa ja Varsinais-Suomi, molemmat 85. TorqueyCorn ja TheAllu murskasivat pistepörssin nimiinsä Maakan antaessa hyvää taustatulta. TorqueyCornilla on niin ikään uskomattoman kova 74 % goal participation % (hyviä suomennuksia otetaan vastaan). Goal participation % siis tarkoittaa prosenttimäärää jossa pelaaja on ollut joko maalintekijä kaikista joukkueen maaleista. 74 % ei ole turnauksen kovin prosenttimäärä, mutta Keski-Suomen massiivisella määrimäärällä se kertoo kuinka paljon ja tasaisesti TorqueyCorn tekee pisteitä joukkueelleen hyökkäyksessä. Torjuntavastuu Keski-Suomella oli ulkoistettu lähes kokonaan TheAllulle ja Maakalle.

 

Pistepörssin Top 15 runkosarjan jälkeen. Maalin ja syötön painoarvo on 1 ja torjunnan 0,5.

Koko pistepörssit nähtävissä täällä (sisältää myös mm. maalipörssin, syöttöpörssin, torjuntapörssin ja joukkuetilastoja): https://docs.google.com/spreadsheets/d/1WMvo0sg3WtwvqvFlUA4m17EY8f0annl0tz67t-5HLvU

Useimmat pelit näyttivät Keski-Suomelle todella helpoilta, mutta niin vain joukkue hävisi Suur-Savolle ja Pirkanmaalle 2-1 ja menetti erän sarjan loppupään joukkueille Pohjois-Karjalalle, Päijät-Hämeelle ja Länsi-Suomelle. Maakka, TorqueyCorn ja joukkueen subi Ankka muodostivat myös Jyväskylän Yliopiston Rocket league joukkueen ja etenivät Euroopan Yliopistoliigassa top 8:aan. Potentiaali on todella korkealla ja varsinaisten ongelmien löytäminen joukkueesta tuntuu hakemalla haetulta, varsinkin kun pelaajat ovat pelanneet painetilanteissa ennenkin. Jos ennakkosuosikit voittavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, välieräottelu Uusimaata vastaan on finaalin veroinen kamppailu.

3. Uusimaa

Uusimaa osoitti kovan kärkitasonsa turnauksen alussa ja lopussa, mutta kärsi keskivaiheilla vaikeuksista, joiden takia joukkue menetti tärkeitä pisteitä. Uusimaa löysi pelinsä kiitettävästi lopussa ja on erittäin varteenotettava mestarikandidaatti. Sekä Korron että R3gserin pistekeskiarvot olivat aivan liigan kärkipäässä. Osq ei jäänyt paljoa taakse ja oli lisäksi syöttöpörssin 4. ja maalipörssissä tasoissa Korron kanssa 5. Päävastuun kantanut kolmikko teki paitsi paljon maaleja, jakoi myös maalintekovastuun lähes täysin tasan.

Maalipörssin kärki runkosarjan jälkeen.

4. Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomi oli olla turnauksen suurin yllättäjä. Loistavan joukkuepelin siivittämänä, tiimi johtikin sarjaa, tehden monta sarjan hienoimmista joukkuesuorituksesta. Viimeisessä kahdessa ottelussa taso kuitenkin tippui. 1-2 tappio kovalle Uudellemaalle oli ymmärrettävä, mutta 1-2 tappio Pohjois-Karjalalle lähes shokki.

Koko kauden mittarilla tähtipelaaja Orient oli ainoa joka pystyi edes jotenkin vastaamaan pistepörssissä ja maalipörssissä dominoineelle TorqueyCornille ja TheAllulle. Pelicram nousi esiin todella hienoilla syötöillään. Ennen kaikkea syöttöjä tuli paljon ja alle GC-tasoinen Pelicram sijoittui syöttöpörssissä toiseksi. Hyvä ja juonikas yleispelaaja Limsku täydensi kolmikkoa mainiosti tekemällä tasaisesti kaikkea.

Syöttöpörssin kärki runkosarjan jälkeen.

5. Pohjois-Suomi

Pitkä runkosarja oli vaikea myös Pohjois-Suomelle. Hyvän alun jälkeen selvät tappiot Keski-Suomelle, Varsinais-Suomelle, ja yllätystappio Pohjois-Karjalalle saivat tilanteen näyttämään siltä että joukkue joutuu taistelemaan jopa pudotuspelipaikasta. Mitä vielä, kauden loppupuolella pienen tauon jälkeen, jää oli sulanut käsien ympäriltä. Pohjois-Suomi lopetti kauden voittoihin Kaakkois-Suomesta, Suur-Savosta ja Länsi-Suomesta, kaikista 3-0. Kuntopuntari näyttää vahvasti ylöspäin. Kun Koski, N00p ja Poppis ovat kaikki GC-luokan pelaajia, joukkueen voi nimetä jopa tämän hetken kuumimmaksi joukkueeksi ja mustaksi hevoseksi mestaruuskamppailuun.

6. Pirkanmaa

Kauden lopputulemana oli mainio 7 voittoa ja 3 tappiota, joka on parempi voitto/tappio suhde kun ylemmäksi sijoittuneella kahdella joukkueella. Tämä ei kuitenkaan välttämättä lohduta paljoa, koska Pirkanmaa hävisi lähes järjestään aina yhden kolmesta ottelusta. Tämän takia pistepotti jäi niin pieneksi, että joukkue tippui sijalle 6. ja ensimmäinen pudotuspelivastustaja on todella kova Uusimaa. Tasainen ryhmitys, joka pystyy parhaimmillaan todella korkealaatuiseen peliin. Pistepörssilukemat olivat kaikkien kolmen pelaajan suhteen melko tasoissa. Tossis oli odotuksien mukaan kovimman pistekeskiarvon omaava pelaaja.

7. Päijät-Häme

Häme pelasi runkosarjan loppuun ensimmäisenä ja joutui jännittämään loppusijoitustaan pitkään. Hyvällä loppukaudella Päijät-Häme sai voitot monesta tärkeimmistä vastuksistaan, Kaakkois-Suomesta, Pohjois-Karjalasta ja Länsi-Suomesta. Näiden myötä joukkue nousi 14 pisteeseen, joka on vain 1 vähemmän kuin kahdella ylemmällä joukkueella. Tämän yhden pisteen takia 7. sijoituksella pudotuspeleissä vastaan tulee pelottavan kova Keski-Suomi. Pelaajista ennakkoon kovaksi kantajaksi tiedetty Foggy sijoittui peräti pistepörssin neljänneksi. Hawk säesti sijoittumalla suunnilleen koko turnauksen keskiarvoon 5.61 pistettä per peli suorituksellaan. Kolmospelaajana pääosin pelannut Arkkis ja muutamassa pelissä subannut Nonsense olivat yllättävän paljon hiljaisempia pisterintamalla. Molemmilta nähtiin kuitenkin useita tärkeitä suorituksia ja myös kehitystä kauden aikana.

8. Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjala pelasi hyvin samantyyppisen kauden kuin Länsi-Suomi, he hävisivät lähes kaikki ottelut, mutta vain kaksi 3-0. Tasaisella pisteiden keräyksellä pudotuspelipaikka jäi todella jännittävien vaiheiden varaan. Pohjois-Karjala otti kaudella päänahat kovista joukkueista, Varsinais-Suomesta ja Pohjois-Suomesta. Pudotuspelirajan tuntumassa olevista joukkueista ei tullut voittoja ja pistepotti jäi niin pieneksi että pelaajat joutuivat jännittämään pitkään loppukauden tuloksia. Loppurykäisystä tulikin varsinainen jännitysnäytelmä. Ensin Satakunta – Länsi-Suomi ottelun piti päättyä tasan 2-1 Satakunnalle, jotta kumpikaan joukkueista ei mene Pohjois-Karjalan ohi. Juuri niin kävi! Viimeiseksi otteluksi jäänyt Pohjois-Suomi – Länsi-Suomi oli niinikään ottelu josta vain yksi lopputulos kelpasi. Pohjois-Suomen tuli voittaa ottelu 3-0.

Ottelun ajan pelaaja Qazior ja Pohjois-Karjalan kapteeni Carnivora jännittivät Twitchin chatissa tulosta, Carnivoran pulssi nousi miehen itsensä mukaan 110 paikkeille kun jokainen ottelu oli todella tiukka. Loppuen lopuksi parin lähetä piti -tilanteen jälkeen Pohjois-Suomi otti käsittämättömästi 3-0 voiton ja Pohjois-Karjala toteutti ehdottomasti kauden suurimman tuhkimotarinan. Lähes täysin varmasti pudotuspelien ulkopuolelle tuomittu joukkue pelasi ok runkosarjan, mutta se ei millään näyttänyt riittävän playoffeihin. Mitä vielä, ilmeisesti alueen rikas pakanamaaginen kulttuuri oli se joka ratkaisi pudotuspelipaikan. Carnivoran ennen ottelua suoritetut rituaalit Pohjois-Suomen voiton puolesta puhuvat selvää kieltä väkivoimain käytöstä:

9. Länsi-Suomi

Gkko esitti paikoin lähes koko turnauksen mvp-mäisiä otteita. Mukana 68 %:ssa joukkueen maaleista ja torjuntatilastoissakin korkealla. MixandDip oli maalipörssissä jaetulla 5. sijalla. Länsi-Suomi oli ennen kaikkea tasainen suorittaja, joukkue ei voittanut yhtään ottelua 3-0 ja hävisikin vain kais 0-3. Pisteitä tuli kaikkia vastaan, mutta joukkue myös hävisi lähes kaikki ottelut. Vain 2 voittoa koko runkosarjassa koitui lopulta joukkueen kohtaloksi. Viimeisessä kahdessa ottelussa joukkueella oli todella kova panos. Niistä tarvittiin kaksi pistettä. Satakuntaa vastaan he hävisivät 2-1, jonka jälkeen Pohjois-Suomea vastaan täytyy saada 1 piste. Länsi-Suomen kannalta pahasti todella kuumassa vireessä oleva Pohjois-Suomi otti 3-0 voiton tiukan väännön jälkeen (1-2 , 2-4, 2-3) ja Länsi-Suomi jäi pudotuspelien ulkopuolelle. Viimeisen ottelun viimeisellä minuutilla Pohjois-Suomen Poppis esitti ensin paraatipelastuksen maalin sisältä MixAndDipin vetoon ja 3 sekuntia ennen loppua Mummis veti yllättävästä paikasta pallon vielä tolppaan ja se lirui koko maalin poikki ulos. Länsi-Suomi oli myös epäonninen viimeisessä kahdessa sarjassaan.