Vaakunaliigan toisen kauden ennakkoasetelmat

Vaakunaliigan toiselle kaudelle ilmoittautui mukaan suunnaton määrä pelaajia Suomen kärkikastista. Vaakunaliiga jaettiin tälle kaudelle kahteen lohkoon, molemmissa lohkoissa on 7 joukkuetta, jotka pelaavat yksinkertaisen runkosarjan.

Jos ensimmäisellä kaudella Grand Champion-titteli (GC) oli hyvä meriitti, tällä kaudella ei ole montaa pelaajaa jolta se puuttuu. Yli puolessa joukkueista on pelaajia, jotka ovat korkeita GC-tasoisia pelaajia. Tekstissä ei siis ylianalysoida MMR-luokitusta, koska monen pelaajan pääkiinnostus on turnauksissa mahdollisimman korkean MMR:n sijaan. Kärkipelaajien arvottaminen on täten todella vaikeaa, muutama selkeä tähtipelaaja on, mutta useimmilla kärkijoukkueista pelityylien sopiminen yhteen ja joukkueena pelaaminen tulee nousemaan arvoon arvaamattomaan. Tämä nähtiin viime kaudellakin kun kahden GC:n ja yhden Champion 1:n (C1) Suur-Savo paketoi ennakkoon tasaisempia joukkueita.

Kausi alkaa 23.9. 18:00 ja päättyy joulukuussa, finaalitapahtumaan on vielä pitkä aika. Näemmekin varmasti kehitysharppauksia monen pelaajan kohdalla. Ennakkoarvioissa on yritetty arvata joukkueiden loppusijoitus, mutta on täysin realistista, että sijoille 5.–6. ennustetut joukkueet voittavat koko liigan.

Turnauskaavio: https://rfl.challonge.com/Vaakunaliiga2

Potentiaaliset mestarit

Pirkanmaa (1.) – Lohko 1

Aleksiii, Tossis, Sparkss, (TheAllu)

Viime kauden pistepörssin 2. TheAllu sijoittui karsintojen kolmanneksi, mutta vetäytyi subiksi antaen pelipaikan Sparksille. Tämäkään ei heikennä Pirkanmaan kovaa tiimiä välttämättä yhtään. Kärkilaatuna on top10 ja top 50 duelaajat Aleksiii ja Tossis jotka ovat saaneet menestystä myös 3v3:ssa. Ihan kohtalaisena lisämeriittinä Aleksiii oli syyskuun puolivälissä lisäksi top 10 kaikilla muillakin tärkeimmistä pelilistoista samanaikaisesti (Duel, Doubles, Standard, Solo standard).

Kaksikon joukkuekytkökset ovat useimmille Suomi Rocket Leagueta seuraaville tuttuja, Aleksiii:lla on kokemusta maailman huippujoukkueiden kanssa toimimisesta ja Tossis on viime aikoina murtautunut kansalliseen eliittiin HAVUn paidassa.

Joukkueella on taitoa niin paljon, että suurimman osan joukkueista he voittanevat pelkällä yksilötaidolla. Mutta jos kärkikaksikko keskittyy sooloiluun ja Sparksilla on vaikeuksia sovittautua kolmospelaajan rooliin, Pirkanmaa voi olla haavoittuvakin. Muutamat treenit ja keskittyminen joukkuepeliin vievät joukkueen pitkälle. Puhumattakaan siitä jos kemia oikeasti toimii. Aivan monsteripotentiaali.

Päijät-Häme (2.-4.) – Lohko 1

Foggy, Jjatee, valsu, (Kangaroo Larva)

Kuinka monta ottelua muut top 10 seedatut joukkueet ovat pelanneet yhdessä ennen kautta? Veikkaanpa että kukaan Pääkaupunkiseutua ja Pohjois-Karjalaa lukuunottamatta ei ole pelannut edes kymmentä. Päijät-Häme puolestaan on periaatteessa joukkue Lahepuliukot, jonka ulkopuoliseksi subiksi nousi Kangaroo Larva. Pelitaidollisesti korkeita GC-pelaajia, mutta ketään ei voi sanoa Suomen absoluuttisesti parhaiden pelaajien joukkoon kuuluvaksi, vaikka kaikki ovat varmasti lähellä top 20 -sijoitusta.

Joukkue treenaa SM-kilpailuja varten puolitosissaan, mutta tulee varmasti sinne yltämään. TEG-laneilla joukkue oli sijalla 2. Yhdessä pelattujen pelien määrä kulkee varmasti sadoissa, ellei päälle tuhannessa. Kemiaa ja ryhmäkemiaa on. Ilman suurta treenaamistakin Päijät-Häme voi voittaa kenet hyvänsä, jos eivät ilmaannu liian juovuksissa peleihin. Tai ehkä voitot tulevatkin sen avulla? Kannattaa seurata Jjateen flip resettejä. Niitä nimittäin tulee paljon, joskus jopa liikaa.

Pohjois-Savo (2.-4.) – Lohko 2

Topa, SeBbo, Pastor1, (Mr. HGRT)

Viime kauden voittajajoukkueen clutch-platinasta clutch-championiksi kauden aikana noussut Smarttine, ei tällä kertaa läpäissyt karsintoja. Kun joukkuekaverinsa, yksi Suomen parhaista 3v3 pelaajista Topa ja viime kaudella paljon kehittynyt SeBbo kuitenkin läpäisivät karsinnat, Savossa on äärimmäisen paljon potentiaalia.

Kolmanneksi pelaajaksi nousi odotetusti Suomi-scene pyhin korkea GC, Pastor1. Subin paikan Mr. HGRT saa todennäköisesti toimia enemmän hengenluojana, sillä tasoltaan hän on huomattavasti muiden kärkijoukkueiden subipelaajien alla. Voisi kuitenkin aivan hyvin mahtua useammankin loppupään joukkueen kokoonpanoon.

Pelitapa vaihtuu Smarttisen mene ja härnää vastuksia kulmissa -taktiikasta johonkin normaalimpaan rotaatioon. Sen ei pitäisi olla ongelma, mutta muutenkin koventuneessa Vaakunaliigassa voitto on kovan työn takana. Helposti mestarikandidaattien joukossa.

Uusimaa (2.-4.) – Lohko 2

Niiko, TK, God-kalle, (Lexxa)

Jos hieman koutsin duunejakin haistellut TK laittaa Niikon ja Kallen kouluun, uskon että Uusimaa tulee olemaan parhaiten rotatoiva joukkue koko turnauksessa. Kun yksilötaidossakaan ei hävitä kuin Pirkanmaalle, joukkue on aivan kuumimpia menestyssuosikkeja. Kaikilla kolmella pelaajalla on kuitenkin kuvioita Suomi-skenen kärkipään joukkueisiin, joten älytöntä panostusta joukkuepelin eteen ei välttämättä tule. Periaatteessa pelaajien pitäisi täydentää pelityyleiltään toisiaan erinomaisesti, joten pienikin treeni saattaa tehdä ihmeitä.

Kärkisijat vaativat kehitysharppauksia

Pääkaupunkiseutu (5.-6.) – Lohko 2

R3GSER, Korro900, Veikkeli, (Imotti)

Viime kaudella sama kolmikko edusti Uuttamaata. Veikkeli jättäytyi kesken kauden subiksi, ja joukkue ylsi silti finaalin game 7:n jatkoajalle asti. Kolmas pelaaja OsQ jäi karsinnoissa sijalle 5., ja Veikkeli teki comebackin. Tuttu pelaajakolmikko on siis taas yhdessä ja potentiaalinen yllättäjä joskaan ei suurin mestarisuosikki.

Joko nähtäisiin Regserin nousu 3v3 eliittiin? On 1v1 pelimuodossa käynyt kolkuttelemassa top 100 joukossa, mutta 3v3 on eri kenttä. Vaakunaliiga-tasolla kolmikolta on kuitenkin vaikea löytää heikkouksia, voittoon kuitenkin tarvitaan vähintään pientä tasonnousua.

Keski-Suomi (5.-6.) – Lohko 1

Shues, Torquey, Ankka, (Maakka)

Torquey on jo pitkään ollut yksi mekaanisesti taitavimpia ja potentiaalisimpia pelaajia Suomen Rocket League kentällä. Kesän hiljaiselon jälkeen, mies on palannut pelikentille SM-kisojen myötä (Phat Monkeys: Aleksiii, Torquey, Orient). Jos kiinnostus pysyy yllä, voi viime kauden tavoin jopa voittaa pistepörssin. Vastustajajoukkueiden taso on koventunut, mutta Keski-Suomi omaa edelleen potentiaalia mennä päätyyn asti. Viime kaudella joukkue dominoi suurta osaa otteluista miten tahtoi, mutta jäi hiukan yllättäen vain pronssille.

Keskeisin kehityskohde on karsinnat voittanut Shues, joka lienee turnauksen nuorin pelaaja. Kauden aikana saatetaan nähdä rauhallisen Torqueyn opastuksessa suurtakin kehitystä, mutta tiukassa paikassa pelaaminen on nuorille pelaajille aina haaste. Kolmospelaajana on kokenut Ankka, joka pysyy pelaamaan roolissa kuin roolissa ja jopa ottamaan isoja otteluita haltuun. Maakka on turnauksen parhaita varapelaajia, joka pystyy täyttämään Shuesin ja Ankan saappat tarpeen vaatiessa täysin.

Keskikasti

Satakunta (7.-10.) – Lohko 1

JRovii, Jebbe, Sriox, (Irspe)

Kärkilaatu on kunnossa jos Jebbe pystyy vastaamaan edes lähes JRoviin pelitasoa ja Sriox on hiljaiselonsa jälkeen pelikunnossa. Vai kiinnostaako joukkuetta loppuenlopuksi niin paljon, että hommaa otetaan edes vakavasti ja treenataan?

JRoviin voi laskea varmasti suorittavan korkealla tasolla. Jos Jebbe ja Sriox innostuvat pelaamaan lähelle maksimipotentiaaliaan, joukkue voi mennä vaikka top 4 asti, mutta ensin pitää saada pudotuspelipaikka ja löytää moti. Satakunta on Vaakunaliigan Kroatia, taidokas mielialajoukkue.

Varsinais-Suomi (7.-10.) – Lohko 1

Limsku, Kuhardinho, Pelicram, (Leerde)

Orient oli ehkä viime kauden MVP, mutta jäi tällä kaudella ajan puutteen takia pois karsinnoista. Limsku ja Pelicram ovat viime kauden tapaan joukkueessa ja Kuhardinho nousi toiselle kaudelle varapelaajasta vakipelaajaksi. Kuha on ennakkoon joukkueen tähtipelaaja, muttei ehkä ihan Orientin tasolla. Limsku ja Pelicram ovat juuri ja juuri GC-tasolle yltäneitä pelaajia. Limsku on melko potentiaalinen kehittyjäkin koska mekaniikkansa eivät ole lainkaan hullummat.

On vaikea odottaa, että joukkue löytää samanlaisen parhaimmillaan maagisen kemian kuin viime kaudella (4. sija). Sen löytäminen olisi tärkeää koska pudotuspelipaikka on tiukassa ja ainakin yksi ennakkoon samantasoinen joukkue pitää voittaa. Kova taistelupari Satakunnan kanssa.

Pohjanmaa (7.-10.) – Lohko 2

MixAndDip, Gkko, Lycenda, (Juloppi)

Kaksi Pohjanmaan pelaajista olivat viime kaudella Länsi-Suomen vakijoukkueessa. Joukkue jäi hieman yllättäen pudotuspelien ulkopuolelle. MixAndDip on kehittynyt viime kaudesta tasaisesti selkeäksi GC-pelaajaksi ja myös Gkko välillä innostuu pelaamaan itsensä korkeille rankeille. Lähes GC Lycenda vahvistaa joukkuetta viime kaudesta, joten vanhan kemian ja tasaisen pelitason noston myötä yksi keskikastin mustista hevosista. Maksipotentiaali voi heilua jopa korkeissa GC-tasoissa jos joukkueen pelityyli napsahtaa kohdalleen. Julopille toinen varapelaajakausi putkeen.

Pääkaupunkiseutu B + Uusimaa B (7.-10.) – Lohko 2

Westu, Dansku, ppbac, (STaax-) – Yhdistetty Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan sijojen 5.-7. pelaajat

Joukkueesta näytti muodostuvan Lexxan, imotin ja OsQ:n joukkue, mutta Lexxan ja imotin jäädessä pääjoukkueiden subeiksi ja OsQ:n (karsintojen 5.) vetäytyessä; joukkue kerättiin matalammilta sijoilta. Syytä ei kuitenkaan ole häpeillä, sillä joukkueessa on kaksi GC-pelaajaa, joilla molemmilla vaikuttaa olevan paljon draivia kehittyä. Tällä kaudella ei todennäköisesti ylletä kärkisijoille, mutta jos kolmikko jatkaa kehittymistä, loppukaudesta saatetaan nähdä aivan varteenotettava pudotuspeliyllättäjä.

Westu ja ppbac ovat vanhoja tuttuja, joten on odotettavaa että ppbac laitetaan kouluun opiskelemaan rotaation ja mekaniikan salaisuuksia. Dansku on yksi nuoremmista ja eniten käyttämätöntä potentiaalia omaavista pelaajista koko liigassa.

Pudotuspeleihin yltäminen yllätys

Pohjois-Suomi (11.-14.) – Lohko 2

Frozeni, Poppis, Jiiffi, (Beenis)

Pohjois-Suomen karsinnoissa nähtiin suurimmat yllätykset. Pitkän linjan GC Koski hävisi jo alkukarsinnoissa ulos kokoonpanosta. Frozeni ja Poppis selvittivät tiensä joukkueeseen, vaikka Poppiksellakin teki yllättävän tiukkaa. Poppista mainostettiin jo viime kaudella GC-pelaajana, mutta vaikuttaa että miehellä ei ole ollut hirveää draivia kehittyä. Pyörii C2-C3 rankeissa Frozenin tavoin, oletettavasti joskus GC:ssä pyörähtäen.

Jiiffi on matala C2, joten joukkueella on ok laatu, mutta pelitaso vaatii todellista venymistä kovempien joukkueiden yllättämiseen. En usko että suuria harppauksia pelissä nähdään, jollei Jiiffi yllätä. Viimeinen pudotuspelipaikkakin on kovan työn takana.

Pirkanmaa 2 (11.-14.) – Lohko 2

Jihuuu, JuuC, peni, (qb) – Pirkanmaan karsintojen sijojen 5.–8. pelaajat

Pirkanmaa 2:n joukkue koki kovan kolauksen ku Gucci joutui vetäytymään karsinnoista. Tämä jätti potentiaalisen kahden korkean GC-pelaajan sijaan tiimiin enää yhden. TheAllun siirtyminen A tiimin subiksi puolestaan poisti sen yhdenkin. Joukkueesta tuli juuri ja juuri GC-tasolle yltäneiden pelaajien työkenttä. Jihuuu, JuuC ja subi qb menevät kaikki tähän kastiin, kenelläkään näistä usko olevan hirveästi potentiaalia räjähdysmaiseen kehitykseen.

Yllätykseksi joukkueeseen nousi myös peni, joka on harvinaislaatuisesti kovempi niin solo standardissa (C1) ja dueleissa (D2) kuin 3v3 standardissa (D1). Champpiin yltäminen suola standardissa osoittaa, että peni voi olla pelillisesti suunnilleen muiden joukkuekavereidensa tasolla. Vaakunaliigan maailmassa max low-GC joukkueella on tällä kaudella kova työ tehtävänä yltääkseen viimeisille pudotuspelipaikoille. Varsinkin kun penin istuminen 3v3 joukkuerotaatioon on ensimmäinen työkohde.

Etelä-Karjala (11.-14.) – Lohko 1

Joku40, Nonsense, Drakh, (Ein0)

Kurmuuttaja jäi yllättäen jopa ulos subin roolista, joka mielestäni heikensi Etelä-Karjalan 3v3 joukkuetta. Joku40 on kehittynyt viime kaudesta ja on tällä kaudella se pelaaja, jonka täytyy ottaa isoa roolia, jotta Etelä-Karjala voisi nousta edes lähelle pudotuspelejä. Nonsense ja Drakh voisivat molemmat suoriutua pätevästi kolmantena pelaajana kahden tähtipelaajan joukossa, mutta on luonnonlaki, että C2-C3 pelaajilla tulee olemaan vaikeaa korkeita GC-pelaajia vastaan.

Drakh osoitti pudotuspeli clutch-taitoja voittamalla 3xPM:n mestaruuden viime kaudella omien sanojensa mukaan pelaten elämänsä parasta peliä pudotuspeleissä. Kalle, Jihuuu, Akatora kolmikon voittaminen on kuitenkin aivan erilainen urakka kuin minkään tämän turnauksen kärkijoukkueista. Ensin pitäisi päästä pudotuspeleihin ja se vaatii jo valtavaa tasonnostoa.

Pohjois-Karjala (11.-14.) – Lohko 1

Qazior, Teurastaja, Carnivora, (Oltsu86)

Pohjois-Karjalan vakipelaajakolmikko säilyi samana. Tosin yli puolet otteluista pelannut subi White Tumu muutti Suur-Savon joukkueeseen jääden subin subiksi. Joukkue varmistui jo heti ensimmäisenä karsintapäivänä 1.9. kun Pohjois-Karjalalaiset työmiehet pelasivat KAIKKI karsintaottelunsa samantien pois. Synergia etu on, taso ei riittäne. Viime kaudella joukkue ylsi vastoin odotuksiani pudotuspeleihin ja tällä kaudella työ noiden odotusten ylittämiseen on vielä kovempi.

Qazior on joukkueen tähtipelaaja, mutta hänkin juuri ja juuri GC-pelaaja. Teurastaja ja Carnivora ovat, kaikella kunnioituksella, turnauksen vähiten nimekkäiden pelaajien joukossa. Carni toisaalta vaikuttaa olevan eräs viihdyttävimmistä tekstintuottajista!

Näytösottelussa Etelä-Karjalaa vastaan Pohjois-Karjala otti eteläisistä kilpakumppaneistaan 4-1 voiton, peräti 4:n jatkoajan jälkeen. Jos hermojen hallinta tiukoissa vähämaalisissa peleissä on näin hyvää myös lopputurnauksessa, yksittäisiä pinnoja pystytään ottamaan keneltä hyvänsä. Yllättävät yksittäiset pisteet olivat viime kaudellakin joukkueen pudotuspelipaikan salaisuus. En kuitenkaan laittaisi rahojani pudotuspelien puolesta. Teurastaja, paljon vetoa ettette pääse pudotuspeleihin?

Ennakko-arvaus runkosarjan sijoituksista

Lohko 1

1. Pirkanmaa
2. Päijät-Häme
3. Keski-Suomi
4. Satakunta
5. Varsinais-Suomi
6. Pohjois-Karjala
7. Etelä-Karjala

Lohko 2

1. Suur-Savo
2. Uusimaa
3. Pääkaupunkiseutu
4. Pohjanmaa
5. Uusimaa B
6. Pirkanmaa B
7. Pohjois-Suomi